2016-11-13 13:30:00
Donald Trump a jeho
Donald Trump a jeho vozidlá

Čím rád jazdil Donald Trump? Toto sú jeho srdcovky...

Budúci prezident USA si obľúbil limuzíny, aj športové autá.

Známy miliardár zbohatol hlavne v podnikaní s nehnuteľnosťami. Vďaka svojmu rozsiahlemu majetku sa v jeho garáži premlelo množstvo mnoho zaujímavých áut. Vytriedal mnohé značky aj modely, no ako sám povedal, za obľúbenú značku považuje Mercedes-Benz.

Je to určite paradox, tak ako on sám, že počas svojej predvolebnej kampane zdôrazňoval hlavne americký patriotizmus. No ak ide o autá, hojne si užíva európske modely. Ako asi každý veľmi úspešný podnikateľ rád využíva služby napríklad modelov Rolls-Royce.

Kedysi dávno sa nechal odfotiť s modelom Silver Cloud z roku 1956. Bolo to údajne jeho prvé auto. Neskôr ho vyfotili v oveľa modernejším nástupcovi, v aktuálnom Phantome. Zaujímavosťou tiež je, že Trump sa nevozí iba ako „pán riaditeľ“ na zadných sedadlách. Pokojne a rád si sadá aj za volant.

Medzi jeho autá patrilo aj dobre známe vozidlo Lamborghini Diablo VT Roadster z roku 1997 v modrom laku Le Mans. Nedávno bolo na predaj. Modro sfarbený roadster s pohonom všetkých kolies a dvanásťvalcom v útrobách v septembri vydražili za 460 000 dolárov (421 864 €).

Trumpovu obľubu športovo ladených áut dokazuje aj britsko-nemecké gran turismo Mercedes-Benz SLR McLaren, ktoré bývalo tiež v jeho garáži. Možno tam stojí dodnes. Pripomeňme, že tento špeciál vyvinutý spoločne Mercedesom a McLarenom poháňa kompresorom preplňovaný motor s objemom 5,4 litra. Práve o Mercedese sa Trump vyjadril, že sú to spoľahlivé, elegantné a robustné autá. Nebude preto prekvapením, že kedysi jazdil aj v Mercedese S 6000, či v Maybachu. Z mimoamerických áut bola zaujímavosťou superšportová Honda NSX. V roku 1991 ju kúpil svojej vtedajšej priateľke a neskoršie manželke Márii Maples. Vydražili ju v roku 2015 na eBay za 48 200 dolárov, teda asi za 44 200 €.

V Trumpovej zbierke nemôže chýbať módna Tesla, ani typický americký muscle car - Chevrolet Camaro SS, a to v otvorenej verzii z roku 2011. Auto z limitovanej série svojim vzhľadom pripomína vtedajší Pace car v pretekoch 500 míľ Indianapolis. Medzi Trumpovými autami nechýba v istých kruhoch v Amerike hojne obľúbený Cadillac Escalade. S Cadillacom ho spája zaujímavý príbeh – na konci osemdesiatych rokov minulého storočia si u výrobcu objednal superluxusnú limuzínu. Mala dokonca niesť jeho meno. Cadillac aj postavil dva prototypy vybavené telefónom, faxom, či televíziou, Trump si ale nakoniec objednávku 50 takýchto áut rozmyslel, preto viac kúskov nevzniklo.

Už ho budú iba voziť

Donald Trump vo funkcii prezidenta sa nechá voziť iným autom, než aké má doma. Bude to štátnický špeciál, prezývaný Beštia (Beast). Aktuálne sa vyvíja jeho nová verzia. Predstavia ju spolu s inauguráciou Trumpa v januári 2017. O vývoj sa rovnako ako pri terajšom modeli, na ktorom jazdí Barack Obama, postará koncern General Motors. Automobil má opäť niesť znaky Cadillacu. Vzhľad špeciálne navrhnutého vozidlá nadväzuje na aktuálne modely tohto amerického výrobcu, menovite napríklad na SUV Escalade.

Zdroj: GM
Zdroj: GM

Nepôjde však iba o vzhľad. Samozrejmosťou je starostlivá ochrana posádky, Bestie dostane pancierovanú karosériu, špeciálne pneumatiky vystužené kevlarom a nepriestrelné sklá, vo výbave nemajú chýbať elektricky ovládané sedačky alebo zbrane. Zaujímavosťou je, že napríklad Obama so sebou napríklad vozil aj zásoby krvi pre prípad nutnosti krvnej transfúzie...

Komentáre k článku


Stream naživo