2015-04-21 15:00:00
Chevrolet FNR koncept
Chevrolet FNR koncept
Zdroj: Chevrolet

Chevrolet so svojim konceptom FNR uletel do budúcnosti a sci-fi filmov

Chevrolet FNR má dokumentovať vzdialenú budúcnosť automobilky a hlavne jej dizajnu.

Môžeme to nazvať dizajnové cvičenie, prípadne dobrý marketingový nápad ako zaujať návštevníkov autosalónu v čínskom meste Šanghai. Nech to však nazveme akokoľvek isté je, že toto „vozidlo“ má veľkú šancu zaujať.

A nielen dizajnom, i keď práve ten tvorí kľúčovú časť konceptu. Dizajnéri Chevroletu vytvorili akúsi futuristickú kapsulu s využitím moderných ľahkých materiálov pri minimalizácii aerodynamického odporu. Na fotografiách sa len ťažko hľadajú súčasné pneumatiky. Dokonca ich nemožno nájsť ani vo forme pogumovaných diskov. Ostáva tak len dúfať, že sa v budúcnosti zlepší kvalita cestnej siete. Inak by mohla diera, či nebodaj výmoľ spôsobiť katastrofu. Ale možno dovtedy niekto vytvorí samoopravovacie cesty bez potreby verejného obstarávania...

No späť k Chevroletu FNR. Ako som už spomenul, ten zaujme nielen dizajnom. Pod jeho kapotou toho síce veľa nenájdete, no systémy, ktorými ovplýva naozaj predznamenávajú budúcnosť. Podkapotou toho veľa nie je preto, lebo sotva možno hovoriť o kapote v dnešnom ponímaní a tiež preto, lebo dva elektromotory sú skryté priamo v zadných kolesách vozidla. Tie sa navyše dajú nabíjať bezdrôtovo, teda bez potreby nabíjacích staníc, či štandardných káblov a predlžovačiek.

Okrem toho má FNR na vrchu kabíny zabudovaný radar pre neprestajné snímanie okolia, ktorý predznamenáva automatické a autonómne riadenie vozidla. Aj interiér vyzerá zaujímavo, opäť s dôsledným uplatňovaním použitia ľahkých materiálov.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo