2014-05-02 11:41:16
Ford GT, Jeremy Clarkson
Ford GT, Jeremy Clarkson
Zdroj: ford-gt-guides.blogspot.com, mirror.co.uk

Je Jeremy Clarkson z magazínu Top Gear rasista? Ľuďom už naozaj šibe!

Britský „plátok“ The Mirror obvinil Clarksona z toho, že je rasista. Celý príbeh stojí na slabých základoch.

Začalo sa to vydaním The Mirror, kde na titulnej strane stojí obrovskými bielymi písmenami na čiernom podklade: Clarksonova hanba z N-slova.

Čo N-slovo znamená? N-word označuje hanlivé označenie černocha, ktoré si môžete vypočuť v každom druhom černošskom rap-songu. V prípade, že toto slovo povie černoch, je všetko v poriadku. Keď však slovo povie beloch, obzvlášť verejne známy, celý anglicky hovoriaci svet sa ide zblázniť.

Toľko k N-word. Zdalo by sa tak, že Jeremy Clarkson toto slovo pri nejakej príležitosti povedal a „hrôza“ by bola na svete. Celé je to však trošku inak...   

Pred pár rokmi Clarkson nakrúcal video do magazínu Top Gear. Porovnával dvojičky Toyota GT86 a Subaru BRZ. Keďže sú to takmer úplne rovnaké autá, vyrábané na tom istom mieste z tých istých dielov iba s inými logami, rozhodol sa, že výber urobí cez detskú riekanku „eniki beniki“ Ak by to urobil v slovenčine, pravdepodobne by sa nič nestalo, lenže v angličtine...

Riekanka “Eeny, meeny, miny, moe...” (íni míni majni mou“) je obdobou našej „eniki beniki“. V minulosti však znela takto: „“Eeny, meeny, miny, moe... catch a neger by his toe“ (chyť negra za prst). Jeremy túto riekanku použil a v magazíne Top Gear sa objavila v znení, kde namiesto slova ne..r je slovo učiteľ (teacher). Keď však video nakrúcal, vznikla aj verzia, kde sa slovo pokúsil vynechať a zamrmlať niečo iné. V konečnom dôsledku to však znelo, akoby slovo použil, a tak sa rozhodol pre verziu so slovom teacher. Predvčerom však The Mirror vytiahol pôvodný materiál so zamrmlaním a obvinil Clarksona z toho, že je rasista.

V časoch, keď Jeremy vyrastal a  „eniki beniki“ používal, bolo toto slovo úplne bežné. V detskej riekanke sa toto slovo pravdepodobne objavilo nie preto, lebo boli všetci rasisti, ale skrátka preto, že černosi často pôsobili ako pomocné sily v domácnosti a podobne. Chytiť černocha za prst tak nebolo nič zlé... V detskej riekanke to bolo nevinné a v tom čase v spoločnosti (bohužiaľ) úplne bežné slovo. Dnes je situácia iná a z dnešného pohľadu je stará riekanka totálnym rasizmom... Teda aspoň podľa The Mirror.

Celá Británia sa teraz handrkuje o to, či boli Jeremyho slová rasistické alebo nie a či by mal ďalej uvádzať Top Gear alebo nie. BBC vydalo stanovisko, v ktorom Jeremyho karhá, no podľa všetkého ho za túto „strašnú vec“ nevyhodí.

Problémom nie je ani tak to, či slovo s rasistickým odkazom použil alebo nie, respektíve či sa ho snažil vynechať, alebo ho použil úmyselne. Problémom je ako na takúto „blbosť“ reagujú ľudia a hlavne médiá.

Iste, slovo rasistické je a v médiách by zaznievať nemalo, ale daná pochybná pasáž ani do vysielania nešla. Tak v čom je problém? Problém je v tom ako britská spoločnosť rieši takúto sprostosť. Mnohí by radi videli ako za to Clarkson dostáva výpoveď. Komu však takéto prehnané reagovanie pomôže? Prečo je v anglicky hovoriacich krajinách nezrozumiteľné slovíčko celospoločenskou kauzou?

Pripomína mi to postoj Britov k fyzickým trestom detí. Vieme veľmi dobre, že ak dostane dieťa na ulici od rodiča výchovné zaucho, rodič má bleskovo na krku sociálku a má čo robiť aby mu dieťa neodobrali. V prenesenom význame je to akoby na hraniciach Ruska a Ukrajiny zaznel výstrel a reakcia na to by bola, že by obe strany po sebe začali strieľať nukleárnymi zbraňami.

Rasizmus je kravina stojaca na nevedomosti. To, že tu je, znamená, že ľuďom treba vysvetľovať ako sa veci majú a že za chyby iných nemôže farba ich pleti. Ale neznamená to, že sa v prípade údajných prejavov rasizmu má postaviť celý svet na hlavu!

Británia je ďalej ako my. V životnej úrovni i v boji proti sociálnym problémom (vrátane rasizmu a domáceho násilia). Otázka je, či ich naozaj chceme dobehnúť.

Vypočujte si video a posúďte sami, či tam to slovo povedal, alebo nie. Pozrieť si môžete aj jeho vyjadrenie k danej veci.

Tu nájdete Clarksonove vysvetlenie.

Ján Hargaš
ZDROJ: twitter, the mirror

Komentáre k článku


Stream naživo