2014-11-08 04:15:00
Pozor na kravy na
Pozor na kravy na cestách! A na volov...
Zdroj: Pozor na kravy na cestách!

VIDEO: Kto ťahá koho? Alebo ako (ne)odťahovať vozidlo na vlastnú päsť

Odťahovanie vozidla druhým vozidlom je náročné a vyžaduje si plné sústredenie a predvídanie oboch vodičov. Nie každý na to má.

A to bol prípad dvoch vodičov, ktorí si „pomohli“ niekde vo veľkom Rusku. Namiesto toho, aby sa na odťahovanie pripravili, dohodli sa a jazdili opatrne s nižšou ako maximálnou povolenou rýchlosťou, povedali si, že pôjdu tak, akoby sa nič nedialo.

A ono sa ani skoro nič nedialo, napriek tomu sa takmer pozabíjali. Vodiča prvého vozidla pravdepodobne vystrašila kravička vchádzajúca na cestu. Pre kravu začal náhle a ostro brzdiť, pričom zamieril ku krajnici. Vodič druhého vozidla zas namiesto brzdenia a úhybného manévru sa najprv vyhol a až potom brzdil.

Že to dopadlo zle netreba dvakrát opakovať. Vo svojej podstate však incident neskončil „až tak“ zle ako mohol. Staršie Lady na ceste neboli samé a oproti nim sa rútil veľký Land Cruiser, ktorý mohol jedno z áut, možno aj dve rozpučiť ako malinu.

Nestalo sa tak a iba máličko chýbalo k tomu, aby sa incident skončil vážnymi zraneniami, ba dokonca horšie.

Ak sa už rozhodnete ťahať jedno auto druhým, na cestu sa treba dobre pripraviť. Okrem technickej prípravy si obaja vodiči musia naplánovať cestu. Pochopiteľne je lepšie vyraziť v čase mimo špičky, no nie vždy je to možné. O to opatrnejšie a plynulejšie treba jazdiť. Najdôležitejšiu funkciu má vodič vpredu.

Ten musí doslova jastriť, predvídať a pozerať stovky metrov dopredu. Nemal by sa snažiť jazdiť rýchlo, musí si uvedomiť, že vzdialenosť medzi ním a druhým vozidlom je len zopár metrov. K tomu si treba prirátať reakčný čas vodiča vzadu. Takýto odťah nepripadá do úvahy ak odťahovanému vozidlu nefungujú brzdy, či z rôznych príčin nemôže zapnúť motor a nefunguje posilňovač bŕzd. Čím nižšia rýchlosť, tým bezpečnejšie núdzové brzdenie. Zároveň by mali vodiči jasne informovať ostatných účastníkov premávky o tom, že niečo nie je v poriadku (výstražnými znameniami).

Samozrejmosťou sú tiež pomalé, plynulé rozbehy, rovnako pomalé a plynulé brzdenie, aby sa ťahané auto zbytočne nehojdalo na lane a zbytočne nenamáhalo konštrukciu auta. To je len zopár rád, na ktoré treba dbať, hlavne si však pred odťahom treba naštudovať zákon.  

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo