2014-11-03 12:00:00
Sánkovačka na cestách v
Sánkovačka na cestách v Rusku

VIDEO: Zima je už tu! Teda v Rusku určite - autá sa už sánkujú...

Ak ste priaznivcom bowlingu, máme pre vás zaujímavé zábery, kde autá lietajú do priekopy vľavo, vpravo.

Rusi možno nie sú v zime na cestách tak obozretní, ako by sa patrilo. Ktovie prečo, veď na zimu sú zvyknutí. No aj tak nám môže byť ľúto, ako dopadli. Napríklad v situáciách, ktoré zachytili ich palubné kamery...

Že na ruských cestách už vládne pani Zima, vás mohli presvedčiť zábery, ktoré sme vám priniesli už pred viac ako dvoma týždňami. No tieto videá dokumentujú asi viac ako iba nerozvážnosť vodiča, ktorý  nahral tieto zábery. Zbadal síce kamión, ktorý stráca trakciu ale zrejme predpokladal, že je imúnny voči strate priľnavosti. No už o pár metrov sa pridal do zoznamu havarujúcich áut na diaľnici Р-258 v Rusku. Ruská zima má rôzne úskalia, ktoré nakoniec vyústia  do nepríjemných nehôd a nie zakaždým im tamojší vodiči môžu zabrániť.

Presvedčia nás o tom dve videá, na ktorých vidno zvažujúcu sa ceste pokrytú snehom. Čo je na tom také zvláštne? Nuž nič, keby... Keby totiž ten sneh pokrýval povrch cesty, teda asfalt. Lenže ako sa ukázalo, pod snehom je ľad, ktorý na ceste vznikol krátko predtým, ako nasnežilo. A to je už celkom iná kategória jazdy. Kto ste na podobnom povrchu jazdili viete, že sa dá charakterizovať slovným spojením „absolútna neovládateľnosť“ a ak ste to nezažili, buďte radi a pozrite si, čo to vie na ceste narobiť za neplechu.

Hoci si boli vodiči vedomí úskalia vzniknutej situácie a vydali sa po ceste naozaj len veľmi miernym tempom, prišli na to, že v tomto prípade nevyhrajú márny boj s gravitáciou. Autá by sa dali ovládať asi len vtedy, keby mali pneumatiky s nastrelenými oceľovými hrotmi. No to ani ruské predpisy  na bežných cestách neumožňujú. S autami sa jednoducho nedalo robiť nič iné, ako čakať, kam ich vlastne pošle matka príroda.

Najprv tu máme prvé video, ktoré všetko zachytáva z pohľadu vodiča dodávky:

No a na tomto druhom už vidno následky nehody a tiež to, že podobných „sánkarov“ sa nazbieralo na ceste postupne viac:

Máme ešte dve iné videá – na nich sa zahral na sánky tiež vodič so svojou Ladou. Ten sa ale do prekérnej situácie dostal  viac či menej  svojim vlastným pričinením. Na zábere vidno, že je rýchlosť obmedzená na 40 km/h, no podľa záberov idúceho auta sa veru zdá, že  je skôr dvojnásobná. Výsledok bol však rovnaký a dopadol presne tak, ako nešťastníci na ľade na predchádzajúcich záberoch. Podľa prerazených zvodidiel však zrejme nebol prvý – a asi nie posledný.

Hoci krútil  volantom, na šmykľavej ceste zamieril neodvratne k nárazu. Hop a preskočil zvodidlá smerom dole z násypu. Len mi nie je jesné, prečo sa dole pod svahom motajú ľudia z havarovaných áut – akoby si boli istí, že už nikto iný tam „nezahučí.“ Nuž čo, Rusko...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo