2014-11-05 11:20:33
Škoda Fabia získala najvyššie
Škoda Fabia získala najvyššie hodnotenie pri testoch Euro NCAP
Zdroj: Euro NCAP

VIDEO: Nová Škoda Fabia získala päť hviezd v testoch Euro NCAP

Tretia generácia modelu Fabia obstála v bezpečnostných testoch s najlepším možným hodnotením.

Vynikajúci výsledok potvrdzuje vysokú úroveň bezpečnosti nového malého vozidla značky Škoda, ktoré bude v najbližších dňoch uvedené na prvé európske trhy. Hodnotenie Euro NCAP je založené na výsledkoch testov v oblastiach ochrany dospelých cestujúcich a detí, ochrany chodcov a podporných bezpečnostných systémov.

V aute je vynikajúca ochrana dospelých cestujúcich aj detí. Nová Škoda Fabia dostala najlepšie hodnotenie päť hviezd vo všetkých hodnotených kategóriách (ochrana dospelých cestujúcich, bezpečnosť detí, bezpečnostné asistenčné systémy a ochrana chodcov). Veľmi dobre bola hodnotená zvlášť stabilita kabíny vozidla. V hodnotení bezpečnosti detí dosiahla nová ŠKODA Fabia maximálny počet bodov za ochranu detí vo veku 18 mesiacov a veľmi dobré hodnotenie dostala aj za ochranu trojročných detí.

Zdroj: Euro NCAP

Nová Škoda Fabia boduje modernými bezpečnostnými systémami, ktoré boli donedávna vyhradené autám z vyšších segmentov. Premiéru má v modeli Škoda Fabia napríklad voliteľný Front Assistant s funkciou núdzovej brzdy. Systém pomocou radaru permanentne sleduje odstup od vozidiel idúcich vpredu a zasiahne, ak ho vyhodnotí ako nedostatočný. Systém pracuje v štyroch stupňoch intenzity od varovania až po plné brzdenie. Prvýkrát sa v modeli Fabia objavila tiež multikolízna brzda, ktorá je súčasťou sériovo dodávaného elektronického stabilizačného systému ESC. Po kolízii znižuje riziko ďalšieho nárazu.

Zdroj: Euro NCAP
Zdroj: Euro NCAP

Driver Activity Assistant varuje pred hroziacou únavou vodiča a pre model Fabia je k dispozícii po prvýkrát. Ďalšími bezpečnostnými, resp. asistenčnými systémami na palube sú napríklad Speedlimiter (obmedzovač rýchlosti), asistent pre rozjazd do kopca Hill Hold Control a kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách.

O maximálnu ochranu v prípade nehody sa v novom vozidle Škoda Fabia postarajú zladené prvky bezpečnostnej výbavy. Posádku v prípade kolízie chráni až šesť airbagov – po dva čelné, bočné a hlavové, v kombinácii s piatimi trojbodovými bezpečnostnými pásmi. Vysoká tuhosť karosérie a vhodne navrhnuté deformačné zóny sú základom vysokej úrovne pasívnej bezpečnosti.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je nezávislé konzorcium európskych ministerstiev dopravy, automobilových klubov, poisťovní a organizácií na ochranu spotrebiteľov. Euro NCAP vykonáva bezpečnostné testy nových typov automobilov a hodnotí ich bezpečnosť.


 

A pre porovnanie ešte tabuľka s dosiahnutými výsledkami predchádzajúcich dvoch generácií modelu Fabia - pred rokiom 2009 však bolo hodnotenie výrazne odlišné, aj neskôr sa menilo - sprísňovalo. No kjeď vtedy mali špičkové autá 5 hvietzdičiek a Fabia 3, teraz je rovnocenná s najlepšími...

Zdroj: Euro NCAP

Jozef Vydra
ZDROJ: Euro NCAP

Komentáre k článku


Stream naživo