2013-10-08 15:32:00
70 000 Wattov natlačených
70 000 Wattov natlačených do motokáry

70 000 Wattov v malej elektrickej motokáre znamená jediné: Nenormálnu zábavu

Bláznovstvo, úplné bláznovstvo. Napchať do ľahučkej motokáry 70 kW sa inak ani nedá nazvať.

Aj tak to vyzerá na výbornú zábavu. Motokára zrýchľuje tak ako žiadna iná elektrická kára. Akceleráciou sa vyrovná nejednému benzínovému športovému autu. Maximálnu rýchlosť výrobcovia odhadli na 160 km/h. Pri takom malom autíčku, je to však viac než dosť.

Motokára si svoju energiu uchováva v 400 lítiovo-fosfátových článkoch, ktoré síce autíčku poriadne zdvíhajú váhu, no omnoho viac mu zdvíhajú výkon. A to je to podstatné.

Bežná elektrická motokára nemá viac než dva metre dĺžky a meter a pol šírky, s maximálkou do 90 km/h, pričom väčšina nedosahuje rýchlosť viac ako 60 km/h. Vodič navyše sedí skoro na zemi a jeho jedinou ochranou pred nárazom je malý nárazník a helma. Napchať tam toľko výkonu je teda trošku nebezpečné, ale vadí to? Do obchodu s tým aj tak nikto nepôjde.  

Nevýhodou takéhoto elektrického stroja je samozrejme malá výdrž bateriek, ktoré bude tak najneskôr po 20 minútach potrebné nabiť. Azda to bol dôvod, prečo sa chalani do tohto projektu pustili. Je to rýchlovka, ale aspoň stojí... za to.

Taká obrovská sila prenášaná na také malé kolieska znamená extrémnu nestabilitu. Udržať auto na rovinke pod plynom sa zdá byť dosť ťažké, nieto ešte zmestiť sa do zákruty bez hodín, či v tomto prípade hodiniek.

Niekedy na stabilite a istote v zákrutách nezáleží. Omnoho dôležitejšia je akcelerácia, rýchlosť a množstvo dymu, ktoré gumy vyprodukujú. Je utorok, treba si trošku oddýchnuť. Nech sa páči:

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, Top Gear

Komentáre k článku


Stream naživo