2013-09-27 12:28:59
Semafor
Semafor
Zdroj: colourbox.dk

Na semafore je červená? No a? Pokojne prejdite! Pokuta vám nehrozí

Vitajte v Nevade! V tomto americkom štáte práve schválili zákon, ktorý motocyklistom a cyklistom dovoľuje prechádzať na červenú.

Ak vám napadlo, že v tomto púštnom štáte je to aj tak jedno, mýlite sa. V Nevade je rozhodne viac než len piesok a poletujúce vyschnuté kroviny. Okrem iného aj Las Vegas... A tam to žije neprestajne.

Už od detstva nás učia, že červená na semafore znamená Stoj! Deti sa učia o význame červených „pandrlákov“ a v autoškole na nových vodičov odvšadiaľ kričí najzákladnejšie pravidlo: červená = zastav.

Ako vieme, alebo si ešte stále myslíme, USA je krajina neobmedzených možností. Kde inde než tu, by dokázali poprieť aj "červené" pravidlo?

Rozdiel medzi semaforom v Nevade a semaforom na Slovensku je v tom, že v Nevade sú pred semaforom vo vozovke čidlá, ktoré semafor informujú o tom, že na červenej stojí auto. Semafor preto po určitom časovom úseku upraví svoj rytmus a čakajúce auto bezpečne vpustí do križovatky. A práve tu je problém. Čidlá sú schopné zachytiť iba auto, alebo nákladné vozidlo. Motorka, či nebodaj bicykel sú príliš ľahké na to, aby aktivovali svetlá. Za takých okolností musia jednostopé vozidlá počkať, kým na križovatku nepríde niečo ťažšie, prípadne (ak je tým semafor vybavený) môžu stlačiť tlačidlo pre chodcov, ktoré tiež zmení rytmus semaforu a okrem chodcov do križovatky vpustí aj motorku a bicykel.

Väčšina motorkárov a cyklistov sa po chvíli na červenú vykašľala a prešla cez križovatku aj tak. Dnes to však môžu urobiť legálne, bez hrozby pokuty.

Musia počkať minimálne dva červené cykly a tiež sa musia uistiť, že majú voľnú cestu. Následne je im červená na semafore takpovediac „prd platná.“

Tento zákon už platí alebo sa o ňom diskutuje v desiatich štátoch USA. Polícia v Las Vegas nie je vyslovene proti tomuto zákonu, no má pochybnosti o pravidle o dvoch cykloch červenej na semafore. V Nebraske je napríklad zavedené pravidlo dvoch minút. Ak zelená nenaskočí po dobu dlhšiu ako dve minúty, motorkári a cyklisti majú právo ísť na červenú.

Aj u nás existujú semafory so senzormi zaznamenávajúcimi čakajúce auto, je ich však ako šafránu a väčšinou na málo frekventovaných križovatkách. Preto u nás takýto zákon neprichádza do úvahy. Ak by sa naše zákony predsa inšpirovali tými americkými, pravdepodobne by na cestách zavládol totálny chaos a pribudlo by darcov orgánov. No ktovie...

Ján Hargaš
ZDROJ: KNSV

Komentáre k článku


Stream naživo