2013-06-03 05:55:55
Mustang Shelby GT 500
Mustang Shelby GT 500 má pod kapotou poriadnu porciu výkonu, ako sa presvedčili v Quebecu.

Príliš silné auto + príliš slabá motorová brzda = príliš veľa škody

Ako to dopadne, keď sa pri skúšaní výkonu postaví Ford Mustang Shelby GT500 na bežnú motorovú brzdu?

Premotorovaný výkonný model Shelby chcel odmerať jeho majiteľ počas akcie Expo Performance 24 v Sherbrooku v provincii Quebec. Lenže Ford Mustang Shelby GT500 je jednoducho príliš silný pre bežné dynamometre, ktoré to nemusia zvládnuť.

Pri meraní výkonu vždy existuje isté nebezpečenstvo, že sa skúšané vozidlo poškodí, alebo „odtrhne“ z meracej stolice. Akoby nás v francúzsky hovoriacom kanadskom Quebecu počuli – pri jednej zo skúšok sa stalo naozaj niečo závažné a motorová brzda sa odporúčala zo svojej základne. Valec, na ktorý sa prenášal výkon zo zadných kolies vozidla to jednoducho nevydržal na svojom mieste a vybral sa na exkurziu spodnej časti auta. To všetko s efektným zakončením, ako v prípade hollywoodskych veľkofilmov.

Nestáva sa to často, no v tomto prípade bolo výkonu na zadných kolesách zrejme viac ako bola skúšobňa schopná zvládnuť. Oficiálne potvrdenie incidentu sa nevyjadruje k možnej príčine poruchy, my však tvrdíme, že veľa je už niekedy až príliš (máme na mysli výkon). Označenie 500 v názve totiž hovorí jasnou rečou - to je výkon auta v jednotkách hp, teda 368 kW - a to už je naozaj pekná "šleha". Chudák motorová skúšobňa!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo