2013-02-12 13:45:00
Pri nakrúcaní Top Gear
Bratovražedný boj medzi dvoma americkými top mašinami.
Zdroj: Top Gear

Pri nakrúcaní Top Gear havaroval vrtuľník po prehre s Corvette ZR1

Keď sa rozhodnete pre nezvyčajné porovnávanie, môže sa z toho vykľuť niečo celkom iné, ako ste mali v pláne.

Nech každý robí to, čo vie. Platí to aj v prípade takých atraktívnych motoristických programov, akým je bezpochyby celosvetovo známy britský Top Gear. Každá epizóda má vyčlenený niekoľkomiliónový rozpočet. Za kamerou sú špecialisti, pred ňou takisto. A napriek tomu sa môže stať niečo neplánované. Pôvodný program má však ešte tri klony (mal štyri, ale ruský skončil po niekoľkých vydaniach) – najznámejší americký, austrálsky a kórejský.

Aj majster tesár sa utne

Pri prehliadaní internetu sa dajú nájsť mnohé veľmi zaujímavé informácie. Aj keď sú staršieho vydania. Napríklad z minulého roka. Dozviete sa, že práve v kórejskom vydaní (ktoré sa mimochodom nakrúcalo v Arizonskej púšti...) sa postarali o vzrušenie, aké nebolo ani v najsledovanejšom origináli. A to si v tejto epizóde iba trochu „zahrala“ odchádzajúca hviezda automobilového neba, súčasná generácia Chevroletu Corvette ZR1. Ale nie ona sa nakoniec stala tou čerešničkou na torte. Po ranveji na letisku ju za volantom preháňal moderátor relácie Kim Jin Pyo. Jeho úlohou bolo dostať sa na koniec pristávacej dráhy a zasa späť v priamom súboji s vrtuľníkom AH-1 Cobra. Bol to nervydrásajúci boj, celkom v štýle Top Gear, z ktorého o zlomok sekundy víťazne vyšlo auto. Vodič mal obrovskú radosť. Tá sa zmenila o chvíľu na obavy.

Zo zatiaľ neznámych príčin nezvládol totiž pilot vrtuľníka svoj stroj a po prelete nad cieľovou páskou sa pri obrate zrútil na zem. Bolo to tesne vedľa miesta, kde parkoval televízny štáb. No ako zázrakom sa napriek dopadu na tvrdú zem nikomu nič vážne nestalo.

„Vodič, ten tvrdý chlieb má...“

Spieva sa v jednej českej pesničke (v origináli „Řidič, ten tvrdej chleba má“) – no a tu vidno, že ešte tvrdší (doslova) chlebík má aj pilot helikoptéry. Nech si hovorí kto chce, čo chce, ale nakrúcanie akčných scén s autami je jednoducho náročná práca – to by vám potvrdili mnohí filmári, ktorí pri svojej práci rozbili niekoľko identických áut. Pre celkom banálnu príčinu: len aby sa záber vydaril. Tu sa to podarilo dokonale – ako čaro nechceného.

A pridávame ešte zábery z kamery, ktorá bola namontovaná na palube vrtuľníka:

Jozef Vydra
ZDROJ: AirForceWorld.com

Komentáre k článku


Stream naživo