2024-01-12 14:38:00
SEAT Ibiza 40. výročie
SEAT Ibiza 40. výročie
Zdroj: SEAT

SEAT Ibiza sa dožil štyridsiatky, má špeciálnu sériu hrncovej farby

SEAT Ibiza je model, ktorý svoju púť začal v roku 1984 a to znamená jediné.

Na trhu je už jeho piata generácia a tento rok model oslavuje 40 rokov. Automobilka si preto pripravila sériu Anniversary Limited Edition pripomínajúcu práve toto pekné jubileum a nám zostáva len dúfať, že to, čo aktuálne máme nie je posledná generácia vydareného malého auta.

V roku 1984 si SEAT na predstavenie a vývoj svojho nového modelu prizval niekoľkých partnerov. Na dizajne spolupracoval Giorgetto Giugiaro a interiér mal zase na starosti Karmann. Každý si určite spomína na fakt, že z pohľadu pohonných sústav bol ako partner prizvaný niekto, kto mal bohaté skúsenosti so športovými autami. Vtedy bolo technologickým partnerom Porsche.

Odvtedy sa však udialo veľa a súčasná piata generácia tiež má čo povedať. Tvary sú dynamické s náznakom elegancie a záleží od toho, či si zvolíte klasickú alternatívu, alebo siahnite po výbave FR so zmenenými nárazníkmi a niektorými zaujímavejšími dynamickejšími prvkami. Do rovnice však vstúpi aj aktuálne najzaujímavejšia Anniversary Limited Edition, ktorá prinesie nielen rozdiely vo výbave, ale hlavne v tom ako vozidlo vyzerá.

Zdroj: SEAT

Základnou zmenou bude lakovanie sivou farbou Graphene Grey, ktorá bude pre limitovanú sériu exkluzívna. Vozidlo bude stáť na 18-palcových zliatinových diskoch, znova lakovaných sivou farbou, ale s odtieňom Cozmo Grey. O zvýraznenie sa postará ešte laserom vypálený štítok s označením modelu na druhom stĺpiku karosérie, teda skôr na ráme dverí, ale každý zruba vie, kde to označenie bude.

Do interiéru sa v špeciálnej sérii nasťahovali špeciálne sedadlá s opierkami hlavy zakomponovanými do operadla a tiež ho ozvláštnenia lišty z tmavého hliníku. Ako pripomienka špeciálnej série nebude len čalúnenie, ale aj lišta na prahu dverí, znova so znázornením názvu série.

Táto špecialita bude obmedzená len časovo, nebude obmedzená kusmi a SEAT ju začne ponúkať už v prvom kvartáli tohto roku, takže ak ju chcete mať medzi prvými, tak sa môžete poponáhľať. Odhad je, že bude stáť o kúsok viac ako aktuálna verzia FR a taktiež je možné rátať s litrovým trojvalcom s výkonom 85 kW (115 k), ale aj s 1,5-litrovým motorom TSI so 4 valcami a výkonom až 110 kW (150 k). Veď to už môže byť takmer hothatch, lebo viac výkonu nemali ani podobné vozidla pred niekoľkými rokmi, myslím 15-20 rokov.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: SEAT

Komentáre k článku


Stream naživo