2023-12-06 14:30:00
Lada Niva Legend a
Lada Niva Legend a Niva Travel
Zdroj: Lada

Malá "špeciálna" komplikácia je preč. Lada Niva Legend a Travel opäť s ABS i Euro5

Lada predstavila svoje dva populárne modely Niva Legend a Travel pre rok 2024. Špeciálne komplikácie skončili.

Neviete ako je to so sankciami, ktoré Rusko (skoro) položili na lopatky? Zdá sa, že ďalej platia, akurát fungujú čoraz menej. Už minulý rok začala Lada do svojich áut opäť vkladať niektoré modernejšie technológie, no dnes je zrejmé, že "novým" modelom už z pôvodnej predvojnovej výbavy nič nechýba. Okrem teda všetkého, čo dnes v Európe od áut zákazníci očakávajú. Rusko je späť v roku 2009 a svoje motory opäť montuje so všetkými náležitosťami tak, aby spĺňali normu Euro 5. Samozrejme, ani jeden z modelov nepatrí medzi mladíkov, no aj tak plnia všetko čo by ruský motoristický ľud mohol od vozidiel tohto typu chcieť. 

Kým Lada Niva Legend (sa opäť volá Niva, nezabudnite), dostane ruského motoristu tam, kde iné autá nie a to všetko za pár stoviek tisíc rubľov, Lada Niva Travel dokáže skoro to isté, akurát v komforte poskytovanom konštrukciou o pár desiatok rokov novšou. Ale nie až tak veľmi novšou, lebo auto postavili ešte v roku 1998 a odvtedy ho zdarne udržiavali pri živote v spolupráci s amerikánskym Ševroletom. 

Obe vozidlá majú opäť ABS systém. Obe majú motory s emisnou normou Euro 5 a nie Euro 2 ako doteraz (1996). Kľúčovú elektroniku teda do Ruska nie je problém dostať, i keď priamo zo západu to asi nejde. Tam však zoznam noviniek mocnej bujne chlpatej Nivy Legend končí a zvyšok preberá trochu zastrihnutá  a učesaná Niva Travel. Tento stroj budúci mesiac dostane dokonca ESP a k tomu pridáva tempomat s obmedzovačom rýchlosti, palubný počítač i plne osvetlený prístrojový panel. Ako bonus z roztopaše dostane aj dvojfarebné disky z ľahkých zliatin. Obe autá môžu disponovať nafukovacími vzduchovými vankúšmi, žiaľ ani s nimi toho v zrážkach veľa nezmôžu. Naposledy modernejšia Niva Travel prešla ruskými crash testami s počtom hviezdičiek 0 zo 4 možných. Staršia Niva sa o tieto západniarske rozmary ani nepokúšala. 

Najlacnejšia Legenda štartuje na cene 927 500 rubľov (9200 eur), Travel ide od 1 215 500 rubľov (cca 12-tisíc eur). Obe autá sú teda o niečo drahšie, než boli v nedávnej minulosti. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: autopronews.ru

Komentáre k článku


Stream naživo