2015-11-22 04:15:00
Volkswagen Golf Sportsvan
Volkswagen
Zdroj: Jozef Vydra

120-tisíc Američanov prijalo darčekové karty VW. Stále môžu koncern žalovať

V USA prijalo 120.000 majiteľov dieselový áut darčekové karty VW. Aj tak ale môžu VW žalovať.

Americká divízia koncernu Volkswagen (VW) dnes oznámila, že 120.000 majiteľov dieselových áut, ktoré nespĺňajú americké normy pre emisie oxidov dusíka, dostane ako odškodné darčekové karty v hodnote 1000 USD (937,56 eura). Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecký automobilový koncern VW už minulý týždeň uviedol, že ponúkol majiteľom dotknutých vozidiel debetnú Visa kartu, na ktorej je vložených 500 USD. Tie môžu utratiť na čo chcú. Na druhej, separátnej darčekovej karte je ďalších 500 USD na servisné služby. Okrem toho im bude automobilka po tri roky poskytovať 24-hodinovú asistenčnú službu. VW zaplatí za tieto benefity 120 miliónov USD.

Podľa hovorkyne americkej divízie VW Jeannine Ginivanovej spomínaných 120.000 majiteľov dieselových áut podpísalo s koncernom dohodu a akceptuje darčekové karty. Je to približne štvrtina z celkového počtu 482.000 áut so štvorvalcovým dieselovým motorom s objemom 2 litre dodaných na trh v USA, ktorých sa týka emisný škandál.

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) v septembri obvinila nemeckú automobilku, že nainštalovala do týchto dieselových áut softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom.

VW zároveň uviedol, že dohoda o darčekovej karte nebráni majiteľom áut, aby podali na automobilku žalobu. Volkswagen čelí v USA stovkám žalôb. Koncern už vyčlenil 6,5 miliardy eur na náklady spojené so zvolávaním áut do servisov. EPA pritom odhaduje, že automobilke hrozia pokuty vo výške 18 miliárd USD.

Navyše, americké úrady minulý týždeň uviedli, že VW podľa nich inštaloval tento softvér aj do dieselových modelov Porsche a Audi s objemom 3 litre.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo