2014-07-25 13:18:37
Aston Martin Lagonda 2014
Aston Martin Lagonda 2014
Zdroj: Aston Martin Lagonda

Toto je dlhoočakávaný Aston Martin Lagonda!

Fanúšikovia britskej značky sa dočkali. Lagonda sa chystá do veľmi obmedzenej sériovej výroby. Odkaz na Lagondu z roku 1976 je jasný.

Čo znamená slovné spojenie veľmi obmedzená sériová výroba? Že novú Lagondu ponúknu iba veľmi malému spektru vybraných zákazníkov z Blízkeho Východu. Na Lagondu sa tak nemôžu tešiť ani európsky, ani americký boháči. Tento obdivuhodný zjav je (zatiaľ) pripravovaný iba pre šejkov a im podobným. Nečudo, okrem toho, že práve v danej oblasti nájdu luxusné a vzácne vozidlá najľahšie nového majiteľa, aj Aston Martin patrí do rúk investorom najmä z Blízkeho Východu.

Čo si predstavíte pri značke Aston Martin ako prvé? Niektorí super auto agenta 007, väčšina si vybaví alebo historickú DB5, či modernú DB9 a im podobné.

Lenže Aston Martin sa celým menom volá Aston Martin Lagonda Ltd. Aston Martin kúpil výrobcu luxusných áut Lagonda ešte v roku 1947 a odvtedy sa autá okrem športu stali synonymom i pre luxus. Počas rokov sa Lagonda stala absolútnym automobilovým vrcholom značky a z poslednej generácie sa vyrobilo a predalo len niekoľko kusov. V roku 2008 oznámil výrobca obnovu stratenej značky Lagonda, no vplyvom finančných problémov sa príchod Lagondy dlho odkladal. Pred dvoma mesiacmi sa však poriadne zamaskovaná Lagonda objavila na cestách Británie a teraz Aston Martin odhalil prvé dve fotografie a niekoľko veľmi stručných faktov.

Zdroj: Aston Martin Lagonda

Pod dlhočiznou kapotou dlhočizného auta bude osvedčená atmosférická V12-tka s obsahom 6 litrov a minimálne 550 koní. Stáť bude na platforme VH, na ktorej stojí všetko, čo z výrobnej linky v Gaydone vzíde.

V galérii nájdete obe spomínané fotografie ako aj špionážne zábery, ktoré priniesol KGP Photography. Pripájame tiež fotografiu ostatnej Lagondy z roku 1976.    

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com, Aston Martin

Komentáre k článku


Stream naživo