2014-05-26 18:40:27
MINI Superleggera™ Vision
MINI Superleggera™ Vision
Zdroj: BMW Group

MINI Superleggera Vision – má šancu na sériovú výrobu ako BMW Z2?

Uplynulý víkend sa na brehu talianskeho jazera Como predstavil Brit s dušou Taliana a elektrickým pohonom

Na Concorso d’Eleganza Villa d’Este predviedli BMW Group a tradičný výrobca karosérií a zároveň dizajnové štúdio so sídlom v Miláne – Carrozzeria Touring Superleggera, jedinečnú štúdiu. Je to minimalistický a emotívny, klasický a exkluzívny, otvorený dvojsedadlový roadster. Je to nadčasová krása medzi tradíciou a modernou, ktorá má ukázať viac, ako iba schopnosti zúčastnených, či len ďalší kúsok do múzea?

MINI Superleggera™ Vision má dve sedadlá, kompaktné rozmery a kolesá v rohoch karosérie s ručne tvarovanými plechmi. Krátka kapota, dlhý rázvor a minimálne previsy predpovedajú mimoriadnu obratnosť a ovládateľnosť, ako aj poriadnu zábavu z jazdy. Dynamický vzhľad zvýrazňujú aj nízko položené sedadlá. Auto je športové, elegantné a naozaj dynamické. Predná časť nesie tradičné dizajnové prvky značky MINI: dva okrúhle svetlomety a šesťuholníkovú masku chladiča, čo dáva autu pečať nadčasovosti. Nevyhnutným detailom je karbónový predný spojler.

Pruhy na kapote, typický znak MINI, sú trojrozmerné, zapustené do kapoty a dostali leštené hliníkové prvky. Uchytenie kapoty je spomienkou na britské roadstery  minulosti. Čo presne BMW a Mini týmto autom sledujú, je momentálne tajomstvom.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Kompaktný dvojsedadlový roadster Superleggera Vision však nadväzuje na staršie koncepty BMW Pininfarina Gran Lusso V12 a Z4 Zagato, tiež postavené v spolupráci so svetoznámymi talianskymi karosárňami. Hoci bol malý športiačik stojaci na platforme UKL1 s pohonom predných kolies pre potreby výstavy vybavený elektromotorom (pravdepodobne z BMW i3) a nemá s tradíciami Mini veľa spoločného, patrí určite medzi najkrajšie kúsky, ktoré sa ale celkom vymykajú predstave pôvodnej Issigonisovej koncepcii.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Pochopiteľne by nás veľmi zaujímalo, či má toto auto šancu na sériovú výrobu a isto sa zhodneme na tom, že by to bolo fajn, keby sa tak stalo. Zástupcovia všetkých zúčastnených strán však svorne mlčia a zahmlievajú: No aj keby to nebolo v tejto podobe, už dlhšie sa v kuloároch  rozpráva, že BMW chystá malý roadster Z2 s pohonom predných kolies a toto by pri zažmúrení aspoň jedného oka mohol byť celkom solídny základ.

Nosným prvkom siluety je charakteristická „Touring-Linia“ s veľkými neprerušenými plochami od predných kolies až po zadnú časť. Spoločnosť Touring Superleggera sa od svojho založenia zameriavala na konštrukciu ľahkých a ušľachtilých karosérií športových vozidiel. Vždy používala veľké hliníkové plechy, ktoré naťahovala na rámovú konštrukciu. Práve vďaka tejto ručnej práci získala štúdia MINI Superleggera™ Vision svoj neobyčajne estetický tvar, ktorý sa nedá dosiahnuť strojovou výrobou. Keďže karoséria je vytvorená z veľkých plátov plechu, nemá takmer žiadne medzery. Tak sa podarilo dosiahnuť jednoliaty a veľmi elegantný vzhľad. Vozidlo je nalakované modrou metalízou Como Blue z vlastného vývoja, ktorá vytvára klasický a zároveň moderný tekutý efekt. Exkluzivitu podčiarkujú neobyčajné ráfiky kolies a elegantné štrbinové spätné zrkadlá, ktoré drží rameno z lešteného hliníka. Športový charakter štúdie MINI Superleggera™ Vision zvýrazňujú decentné karbónové prahy.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Závan extravagancie a zároveň pripomenutie minulosti predstavuje výrazné krídlo na zadnej časti vozidla, ktoré pripomína staré pretekárske Jaguary. Úplne geniálny je nápad vytvarovať zadné svetlá tak, aby mali tvar britskej vlajky Union Jack a nevídaným spôsobom spájajú symboliku s funkčnosťou. Zdôrazňujú britský pôvod štúdie a zároveň zvýrazňujú modernú LED techniku, ktorú využíva nové MINI.

Exteriérový a interiérový dizajn štúdie MINI Superleggera™ Vision sú navzájom prepojené, pričom ich delí opticky iba línia z lešteného hliníka, ktorá sa tiahne pozdĺž celého vozidla. Tvary a výber materiálov vzdávajú hold tradičnému interiérovému dizajnu a klasickej karosárskej remeselnej zručnosti. Najlepšie to vidno na prístrojovej doske. Je vytvorená z jedného kusu hliníkového plechu a približuje, ako by vyzeralo vozidlo bez lakovania. Časti štruktúry dverí tvoria britskú vlajku Union Jack a decentne poukazujú na britský pôvod štúdie MINI Superleggera™ Vision.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Centrálny ukazovateľ uprostred prístrojovej dosky podčiarkuje aktuálny dizajnový štýl značky MINI a rozširuje výbavu štúdie o dotykový displej a dva kruhové ukazovatele uprostred kovových kruhov. Okrem analógových hodín sa v interiéri nachádza aj videokamera umiestnená medzi sedadlom vodiča a spolujazdca. Jej úlohou je zachytiť neopakovateľné momenty z ciest.

Interiér je v duchu klasických materiálov – hliník, koža, chróm. Športové škrupinové sedadlá člúnené kvalitnou čiernou kožou odkazujú na športové úspechy značky MINI.

 Firma Touring Superleggera je popredným priekopníkom v oblastiach automobilového dizajnu a výroby karosérií na mieru. Patrí medzi málo podnikov, ktoré vedia zabezpečiť celý výrobný proces od prvých nákresov, cez vývojové modely a prototypy až po malosériovú finálnu výrobu. Názov Touring Superleggera sa od roku 1926 spája s talianskym podnikom „Carrozzeria“. Poznávacím znakom dizajnu Touring sú perfektné proporcie, čistota tvarov, celistvosť a nadčasová športová elegancia.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Medzi najznámejšie dizajnové výtvory karosárne Touring patria napríklad modely Isotta Fraschini-Spider, ktorý sa pod menom „Flying Star“ stal v roku 1931 žiarivým víťazom podujatia Villa d’Este. Medzi ich modely patria aj vozidlá Ferrari 166 Touring Barchetta, Maserati 3500 a úplne prvý model značky Lamborghini: 350-400GT. Ďalšími známymi klasickými vozidlami sú modely: Aston Martin DB4nasledovaný modelmi DB5 a DB6. V rámci licencie Superleggera-Karosserie-Systems sa vyrábali vo fabrike Newport Pagnell.

 Novšie kreácie zastupujú Bellagio Fastback či dvojsedadlový Touring Berlinetta, víťaz ocenenia „Best Supercar of the Year“ z roku 2009.

 V roku 2010 sa na trh dostalo ovocie spolupráce s Bentley Motors - model Bentley Continental Flying. V roku 2011 nasledoval Gumpert Tornante, super rýchle GT, ktorý vznikol na zákazku nemeckých špecialistov na výrobu nezvyčajných športových automobilov. V roku 2012 sa Touring inšpiroval  modelom Alfa C52 Disco Volante spred šesťdesiatich rokov: model Alfa Romeo Disco Volante sa stal víťazom ocenenia Design Award na súťaži Concorso d‘Eleganza Villa d‘Este 2013. Z modelu následne vznikla limitovaná osemkusová séria.

Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo