2017-10-10 04:55:00
Testy zimných pneumatík 205/55
Ilustračné foto
Zdroj: ADAC,OAMTC,TCS,

Výstraha: Zima už prišla - do Álp už len so zimnými pneumatikami

Legislatíva u nás síce hovorí niečo o termínoch používania zimných pneumatík, ale počasie situáciu mení.

Európske autokluby informovali, že do horských oblastí Álp nad 1200 metrov nad morom sa smie od piatka minulého týždňa jazdiť len so zimnými pneumatikami. V niektorých úsekoch dokonca budú musieť vodiči nasadiť aj reťaze.

Toto nariadenie sa týka konkrétne alpských oblastí v Rakúsku, Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku. Aj tí z vás, ktorí pocestujete po hlavných ťahoch ako sú napríklad Taurenská a Brennerská diaľnica, údolia (a tunely) Gotthard alebo San Bernardino by mali mať už obuté zimné pneumatiky.

Žiadny alpský lyžiarsky výlet bez zimných pneumatík!

Ak sa teda chystáte do hôr cez najbližší víkend, alebo vaša cesta smeruje so spomínaných horských oblastí, mali by ste už vychádzať na cesty so zimnými pneumatikami a radšej si pribaľte snehové reťaze. Naša legislatíva síce v súčasnosti neprikazuje zimné pneumatiky, ale pneumatiky v daných štátoch musia zodpovedať podmienkam na cestách. Konkrétne to znamená to, že vodičom hrozí pokuta pri jazde po zasneženej ceste na letných pneumatikách. Môže sa stať, že pri dopravnej nehode budete mať komplikácie s poisťovňou.

Odkedy sú legislatívne povinné zimné pneumatiky v Alpách?

• Francúzsko - ak sú zimné podmienky (sneh, ľad, námraza)

• Švajčiarsko - zimné pneumatiky sú len odporúčané, ale ak zablokujete cestu s letnými, dostanete pokutu

• Taliansko - neexistujú jednotné predpisy na užívanie zimných pneumatík, ale na severe krajiny sú povinné od 15. októbra do 15. apríla

• Nemecko - ak sú zimné podmienky (sneh, ľad, námraza)

• Rakúsko – od 1. novembra až do 15. apríla, ak sú zimné podmienky (sneh, ľad, námraza)

jv
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo