2024-03-14 23:40:00
Porsche Taycan Turbo GT
Porsche Taycan Turbo GT
Zdroj: Porsche

Sila doteraz nepoznaná: Porsche predstavilo auto, ktoré prekonáva všetkých

Volá sa Porsche Taycan Turbo GT a vďaka vylepšenej elektrickej sústave toto auto pobilo všetku konkurenciu.

A to sa pritom ešte ani nedostalo do rúk zákazníkov. Porsche svoju novú vrcholnú motorizáciu elektrického modelu Taycan poslalo nielen pod hrad Nurburg, ale tiež na americký piesoček na ikonický okruh Laguna Seca. Na oboch okruhoch zaznamenal s vodičom Larsom Kernom rekordný čas. V prípade okruhu v Kalifornii to bolo 1:27,87 minút, na Nurburgringu fantastických čas 7:07.55. Tento čas je pritom o 26 sekúnd rýchlejší ako s rovnakým jazdcom zaznamenal Taycan Turbo S. A samozrejme je lepší, než dosiahla Tesla so svojím modelom S. Rekord na Nordschleife platí aj pre štvordverové vozidla s akýmkoľvek pohonom, vrátane spaľovacích.

Porsche ponúkne model Taycan Turbo GT s balíkom Weissach, s ktorým tieto rekordy dosiahlo. Weissach disponuje tzv. Attack módom pridávajúcim 120 kW na dobu 10 sekúnd pri stlačení tlačidla.

Rekordné časy zaznamenalo toto auto vďaka vylepšenému podvozku, tlmičom, no najmä vďaka vylepšenej pohonnej sústave s novými pulznými invertormi, o ktorých Porsche hovorí ako o základnom kameni vyťaženia maxima z elektromotorov. Nové auto má namiesto 600 ampérovým až 900 ampérový invertor.

Výsledkom je možnosť dosahovať maximálny výkon 760, respektíve až 815 kW a 1340 Nm. To znamená zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 2,3 sekundy. S Weissach balíčkom za 2,2 sekundy. Zrýchlenie z 0 na 200 km/h prebehne za 6,6, respektíve 6,4 sekundy. To je o 1,3 sekundy lepšie ako pri Taycan Turbo S.

Konštruktérom sa pri zvýšení výkonu zároveň podarilo znížiť hmotnosť o 75 kg, prostredníctvom využitia odľahčených materiálov vrátane karbónových vláken, či odstránením niektorých prvkov výbavy vrátane zadného elektrického veka kufra (veko tam je, elektrina nie). Auto stojí na 21 palcových kovaných diskoch, má karbón-keramické brzdy a aj tie sa podarilo zbaviť zopár kilogramov.

Taycan prichádza s novými farbami Pale Blue a Purple Sky. Dané farby sú špeciálne vyhradené len pre tento model a len pre rok výroby. Napriek úsporám hmotnosti si Taycan zachováva očakávaný stupeň vnútornej výbavy a komfortu aj s adaptívnymi prednými sedadlami, hodinami, displejmi a maximálnou rýchlosťou 305 km/h a ak tvrdíte, že to nie je prvok vnútornej výbavy, skúste o tom polemizovať v daných rýchlostiach...

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Porsche

Komentáre k článku


Stream naživo