2023-08-13 13:05:00
Land Cruiser 70 2023
Land Cruiser 70 2023
Zdroj: Toyota

Toyota Land Cruiser 70 z osemdesiatych rokov stále žije a nikam neodchádza

Automobilka Toyota vyrába naozaj rôznorodé vozidla.

Nie je to len o moderných hybridoch, ktorých je plná Európa, ale je to aj o použití šialenstiev typu Land Cruiser 70. Auto, ktoré v osemdesiatych rokoch začalo svoju púť je len o niečo mladším modelom ako Lada Niva. Pri príležitosti osláv 40 rokov modelu prichádza táto stále obľúbená terénna mašina s modernizáciou.

Ak sú vám tvary nejako povedomé, tak je to kvôli faktu, že Land Cruiser 70 využíva aj náš požiarny zbor pri 6-kolesových špeciáloch do terénu. Od toho času sa ale zmenila hlavne predná časť disponujúca okrúhlymi novými svetlometmi zasadenými do charakteristickej mriežky s výrazne obdĺžnikovým tvarom. Jasné, pri takejto zmene sa zmenil aj predný nárazník, ale to by bolo zvonka asi tak všetko. Keď je niečo dobré, netreba to meniť a základné línie karosérie a panely, ktoré ma už 40-ročný Land Cruiser ostávajú takmer totožné.

Veľké zmeny, ak sa to tak dá nazvať, prichádzajú v interiéri. Nie, nie je hypermoderný, je skôr úžitkovo tradičný, ale prináša aj možnosť využitia displeja s uhlopriečkou 6,7 palca na ovládanie informačno-zábavného systému. Tento displej a systém bežiaci za ním prinesie možnosť zrkadlenia mobilných telefónov oboch hlavných platforiem. Nečakajte však bezdrôtové pripojenie. Tu si musíte kábel nosiť stále so sebou, ak chcete zrkadlenie naozaj využiť. Druhý nový displej sa ukáže v prístrojovom štíte medzi okrúhlymi ukazovateľmi. Toyota do malého priestoru vsadí zobrazovací prvok s uhlopriečkou 4,2 palca s plne farebným zobrazovaním a premietaním palubného počítača, prípadne ostatných dôležitých informácií. Veď toto auto má dokonca aj čítanie značiek a udržiavanie v pruhu. Takže bude slúžiť aj ako displej pre asistentov.

Novinky sa udejú aj pod prednou kapotou. Automobilka auto ponúkne, na domácom japonskom trhu, s motorom s objemom 2,8 litra. Je to štvorvalec, ktorý dosahuje 150 kW (204 k) a 500 Nm. Ak sú vám údaje znova akosi povedomé, tak rovnaký agregát bude mať u nás aj nová generácia Land Cruiseru J250, ale aj odchádzajúca mala presne rovnaký motor. Tento motor bude spojený výhradne so šesťstupňovou automatickou prevodovkou a štandardný pohon všetkých 4 kolies nemôže, v tomto prípade, prekvapiť naozaj nikoho.

Trochu prekvapenie príde v Austrálii. Na austrálskom trhu Toyota stále dokáže nájsť dostatok záujemcov o úplne, pre Európu, šialený agregát. V Austrálii bude v ponuke motor V8 s objemom 4,5 litra. Tento agregát ponúkne rovnaký výkon ako štvorvalec, čiže 150 kW (204 k), ale krútiaci moment bude iba 430 Nm. Ešte väčšie prekvapenie ako samotný osemvalcový motor bude využitie výhradne 5-stupňovej manuálnej prevodovky. Aj v Austrálii platí, že ak chcete automat, tak musíte siahnuť po menšom štvorvalci.

Toyota oznámila, že nový Land Cruiser 70 sa na trh dostane, v domácom Japonsku, už v zime tohto roka a na austrálsky trh príde vo štvrtom kvartáli tiež tohto roka. Takže prídu približne naraz. Obe verzie majú totožné pravostranné riadenie. Ak by ste chceli toto auto s ľavostranným riadením, tak to by malo prísť do ponuky tiež, ale na Blízkom východe. Odtiaľ ho viete relatívne bezproblémovo doviezť a prevádzkovať aj u nás. Dovoz bude bezproblémový, uvidíte ako to bude s poplatkami.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo