2023-06-18 23:41:00
Volkswagen Polo GTI 25
Volkswagen Polo GTI 25
Zdroj: vw

Polo GTI Edition 25 je limitka, ktorú chcete

Volskwagen Polo sa na trhu objavil tesne po modeli Golf.

Ale Polo GTI na seba nechal dlhšie čakať. Kým Golf GTI začal vznikať už sedemdesiatych rokoch, Polo GTI reálne do produkcie nabehlo až v tretej generácii a až v roku 1998. To znamená, že aktuálne máme síce šiestu generáciu Pola, ale zároveň máme 25 rokov od predstavenia Pola GTI, ktoré má vlastne štvrtú generáciu. A presne toto je míľnik, ktorý si automobilka pamätá a štvrť storočnicu oslávi špeciálnou sériou tejto malej športovej mašiny.

Malé športové auto má vo svojej najnovšej verzii, ktorá prišla s faceliftom len nedávno motor s objemom 2 litre a výkonom 152 kW (207 k). Má aj krútiaci moment 320 Nm a poháňa cez sedemstupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku predné kolesá. Tento recept sa nemení už dlhodobo, menia sa len jednotlivé komponenty. Polo GTI bolo vždy predokolkou s relatívne vysokým výkonom. Veď na stovke je za 6,5 sekundy.

Zatiaľ vidno, že Edition 25 neprináša nič z pohľadu výkonových parametrov. Motor ostáva rovnaký, lebo iný vlastne ani netreba. To čo sa mení sú detaily. Napríklad na prahoch je lišta, ktorá je špecifická presne pre Edition 25. Je na nej napísané, že toto auto je jedno za 2500. Áno, čítate správne, automobilka vyrobí 2500 kusov verzie Edition 25.

Štandardom bude rozšírenej výbavy bude maticové LED svietenie systému IQ.Light, ale do výbavy pribudne aj podvozok s kratšími pružinami. Polo GTI Edition 25 bude nižšie o 15 mm. Do základnej výbavy sa nasťahujú aj 18-palcové zliatinové disky Adelaide, ktoré sú pomenované po hlavnom meste Južnej Austrálie. Kolesá sú lakované čiernou farbou a dopĺňajú tak čierne kryty spätných zrkadiel a čiernu strechu. Aj keď je to špeciálna séria, stále bude mať možnosť voľby farby. Na výber bude sivá, biela, druhá sivá, modrá, čierna a červená. Všetky okrem bielej budú metalické, alebo perleťové.

V doplnkovej výbave auta môže byť, za príplatok aj Travel Assist, ktorý funguje až do rýchlosti 210 km/h, do ktorých dokáže nielen udržiavať konštantnú vzdialenosť od predchádzajúceho vozidla vďaka adaptívnemu tempomatu, ale aj udržiavať jazdný pruh.

Automobilka zatiaľ stanovila cenu tohoto auta na nemeckom trhu na 35 250 €. Je to už skoro toľko, za koľko sa dá kúpiť základná verzia Golfu GTI, možno dokonca nie základná, ale taká, čo má lepšiu výbavu. Lenže ako je z histórie známe, špeciálne série športových Volkswagenov majú vždy o niečo väčšiu zostatkovú hodnotu ako akákoľvek iná verzia toho istého vozidla, aj ak je s lepšou výbavou. Fotky sú v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Volkswagen

Komentáre k článku


Stream naživo