2023-04-18 15:17:00
Renault Clio 2023 facelift
Renault Clio 2023 facelift
Zdroj: Renault

FOTO: Renault Clio má vylepšenú tvár. Výbava Esprit Alpine pridá športovú príchuť

Nový Renault Clio 2023 sa predstavil práve dnes.

Prvýkrát sme tento model - Clio piatej generácie, mohli vidieť na autosalóne v Ženeve (veru, aj také čosi existovalo). Odvtedy sú bezmála štyri roky a Clio vsádza na vyhladenie vrások. A ide na to celkom výrazne. I keď pôvodné tvary nemení, predná maska i LED svetlá sú v celkom novom štýle. V tom štýle, ktorý na naše cesty priniesol Austral a nedávno ich ukázal aj nový Espace.

Dizajnovo najvýraznejším modelom je ten s výbavou Esprit Alpine. Duch športovej značky prináša bohatú výbavu i zvýraznené ostré krivky. Podkapotou to však na veľkú ostrosť nevyzerá. Motor 1,3 TCe je fuč celkom definitívne a Clio je tu s motorom 1,0 SCe (65 k), 1,0 TCe (90 k), pričom bude k dispozícii vo verzii so spaľovaním LPG. Takáto alternatíva ponúka až 1000 km dojazdu. A ak sa vám táto cifra páči, no radšej malé auto s prefajčeným hlasom, je tu naďalej aj verzia dCi s výkonom 100 koní. Opäť ide o dobre známu x-tú verziu motora 1,5 dCi - výhradne s manuálom podobne ako pri základnom atmosférickom benzínovom agregáte.

Na vrchole ponuky stojí vynovený full hybrid s výkonom 145 koní. Tento agregát je zároveň jediný s automatickou prevodovkou. Najslabší motor má 5-kvalt, dCi a TCe majú 6-kvalt. Tu ide tiež o šesťstupňovú prevodovku, no je to rafinovaný systém bez spojok, ktorý zo šiestich stupňov vpred ponúka štyri benzínovému motoru a dva elektromotoru. Okrem pohonného hlavného elektromotora je tam ešte jeden, ktorý obsluhuje spaľovací motor, keď to treba najviac.

Nové Clio s novou maskou disponuje dvadsiatkou asistenčných systémov ADAS, má akurát veľké prístrojové štíty s rozmerom 7 či 10 palcov a akurát veľké 7 a 9,3 palcové displeje infotainmentu s EasyLink softvérom.

Renault sa vyhral s udržateľnými materiálmi. Esprit Alpine má 72 percent recyklovateľných matrošov v kabíne, nižšia Techno využíva na plochách 60% recyklovaných zložiek (vlákno Tencel). Pozrite si auto v galérii. Okrem modrej Esprit Alpine tam nájdete aj nižšiu výbavu.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo