2021-09-10 11:00:00
Mercedes EQE
Mercedes EQE
Zdroj: Mercedes

FOTO + VIDEO: Trieda E mieri do budúcnosti. Prichádza model EQE ako menšie EQS

Toto je auto, ktoré v blízkej budúcnosti najskôr doplní a potom úplne nahradí klasickú Triedu E. Volá sa EQE.

Len niekoľko mesiacov po spustení výroby EQS predstavuje značka Mercedes-EQ ďalší model, ktorý je založený na elektrickej architektúre vyvinutej pre elektrické vozidlá – je ním nová EQE. Športový biznis sedan ponúka všetky podstatné funkcie EQS v o čosi kompaktnejšom formáte. Modelová paleta bude v čase uvedenia na trh zahŕňať najprv dva varianty: EQE 350 s výkonom 215 kW, ako aj ďalší model so zatiaľ nešpecifikovanými parametrami. Vysokovýkonné varianty s výkonom okolo 500 kW sú v štádiu plánovania.

V porovnaní s luxusným korábom EQS má EQE kompaktnejší vzhľad, o čosi kratší rázvor, kratšie previsy a natiahnutejšie boky – prenáša koncepciu sedanu pre podnikateľov do budúcnosti. Cieľom dizajnérov bolo ponúknuť ladné krivky sedanu aj na elektrických základoch. Veľké plochy, menšie škáry, krátke previsy, malý zadok. Auto z profilu pripomína skutočne kompaktný sedan Triedy A.

Kolesá, ktoré sú umiestnené v jednej rovine s vonkajším okrajom blatníka, s rozmermi 19 až 21 palcov spolu s výraznými svalnatými plecami dodávajú EQE atletický charakter.

Vonkajšími rozmermi (dĺžka/šírka/výška: 4 946/1 961/1 512 milimetrov) je EQE porovnateľná s modelom CLS. Rovnako ako CLS aj EQE má pevné zadné okno a veko batožinového priestoru. Rozmer interiéru dokonca výrazne prekonáva súčasnú Triedu E (konštrukčný rad 213), napríklad pokiaľ ide o priestor na plecia vpredu (plus 27 mm) alebo dĺžku interiéru (plus 80 mm).

EQE je kompaktnejšia ako EQS a jej rázvor s dĺžkou 3 120 milimetrov je o 90 milimetrov kratší. Vonkajšími rozmermi je porovnateľná s CLS. Rovnako ako CLS, ani EQE nemá zadné výklopné dvere, ale pevné zadné okno a veko batožinového priestoru. Rozmer interiéru dokonca výrazne prekonáva súčasnú Triedu E (konštrukčný rad 213), napríklad pokiaľ ide o priestor na plecia vpredu (plus 27 mm) alebo dĺžku interiéru (plus 80 mm). Poloha sedenia je vyššia/suverénnejšia (plus 65 mm). Objem batožinového priestoru predstavuje 430 litrov. Dizajn interiéru a výbava sa výrazne podobajú EQS, ako súčasť mimoriadnej výbavy sú k dispozícii napríklad hyperobrazovka MBUX, automatické komfortné dvere (vpredu) a riadenie zadnej nápravy. V prípade komfortu so zreteľom na hlučnosť a vibrácie (prenos hluku a vibrácií do vozidla) patrí EQE k tým najlepším v danej triede.

MBUX

Pri hyperobrazovke MBUX, ktorá sa dodáva na želanie, tvorí kompletnú prístrojováú dosku jedinečná, výrazná širokouhlá obrazovka. Určuje estetiku celého kokpitu a interiéru. Obrazovky s vysokým rozlíšením pod spoločným krycím sklom zdanlivo plynulo prechádzajú do seba. Grafické stvárnenie jednotlivých obsahov systému MBUX je zladené. Hyperobrazovka MBUX je integrovaná do prístrojovej dosky minimalisticky.

Ako jedno z prvých vozidiel sa EQE konštruuje aj s použitím ocele od spoločnosti Salzgitter AG, ktorá je recyklovaná až do 100 percent. Znižujú sa tým emisie CO2 vo výrobe valcovanej ocele o viac ako 60 percent.

Zdroj: Mercedes

Povrchová úprava krycieho skla zjednodušuje čistenie hyperobrazovky MBUX. Samotné ohnuté sklo pozostáva z kremičitanu hlinitého, ktorý je mimoriadne odolný proti poškriabaniu.

K technickým údajom MBUX patrí 8 jadier CPU, 24 GB RAM a prenosová rýchlosť pamäte RAM 46,4 GB za sekundu.

S OLED displejom s uhlopriečkou 12,3 palca pre spolujazdca vzniká vlastná oblasť zobrazovania a ovládania. V Európe si smie spolujazdec prezerať dynamický obsah ako videá, televíziu alebo internet aj počas jazdy. Mercedes-EQ sa pritom spolieha na inteligentnú logiku blokovania, ktorá je založená na kamerovom systéme: keď kamera zistí, že sa vodič pozerá na displej spolujazdca, pri určitých obsahoch sa tento displej automaticky zatmaví.

Pás ventilačných dýz sa tiahne po celej šírke a je zároveň mimoriadne plochý. Tieto extrémne proporcie vytvárajú v kombinácii s hyperobrazovkou MBUX avantgardnú architektúru kokpitu. Krajné dýzy majú dizajn turbín. Vytvárajú hyperanalógový dôraz vďaka kontrastu medzi špičkovou jemnou mechanikou a digitálnym, skleným zobrazovacím svetom.

Výkon

Najprv bude na trh uvedená verzia EQE 350 s výkonom 215 kW, ako aj ďalší model. Nasledovať budú ďalšie verzie. Všetky vozidlá EQE majú elektrické hnacie ústrojenstvo (eATS) na zadnej náprave. Verzie s náhonom 4MATIC, ktoré budú uvedené neskôr, sú navyše vybavené aj hnacím ústrojenstvom eATS na prednej náprave. Elektromotory sú synchrónne motory s permanentnými magnetmi (PSM). V prípade elektromotorov PSM je rotor motora na striedavý prúd vybavený permanentnými magnetmi a nemusí byť zásobovaný elektrickým prúdom. K výhodám tohto druhu konštrukcie patrí vysoká hustota výkonu, vysoká účinnosť, ako aj vysoká stálosť výkonu. Elektromotor na zadnej náprave je mimoriadne výkonný vďaka šesťfázovému vyhotoveniu: má dve vinutia, každé z vinutí má tri fázy.

Zdroj: Mercedes

Moment, ktorý elektrické hnacie ústrojenstvo (eATS) posiela na kolesá, sa kontroluje 10 000-krát za minútu a v prípade potreby sa upraví. Vďaka tomu je pri neskoršie uvedených verziách s pohonom 4MATIC možné dosiahnuť oveľa rýchlejšiu reakciu ako pri mechanickom náhone na všetky kolesá.
2 Vinutia s 3 fázami obsahuje elektromotor na zadnej náprave. Vďaka tomuto 6-fázovému vyhotoveniu je tento synchrónny motor s permanentnými magnetmi (PSM) mimoriadne výkonný.

Batérie

Lítium-iónový akumulátor v EQE má desať modulov a využiteľnú kapacitu energie 90 kWh. Vo vlastnej réžii vyvinutý inovatívny softvér na manažovanie akumulátora umožňuje aktualizácie vzduchom (OTA). Manažment energie EQE tak zostane aktuálny počas celého životného cyklu.
Akumulátor dodáva autu dojazd do 660 km podľa skúšobného postupu WLTP. Modelová paleta bude v čase uvedenia na trh zahŕňať dva varianty: EQE 350 (spotreba elektriny podľa WLTP: 19,3 - 15,7 kWh/100 km; emisie CO2: 0 g/km)[1] s výkonom 215 kW, ako aj ďalší model. Vysokovýkonné varianty s výkonom okolo 500 kW sú v štádiu plánovania.

Zdroj: Mercedes

V oblasti trvalej udržateľnosti chemického zloženia článkov akumulátora nastal veľký pokrok: optimalizovaný aktívny materiál pozostáva z niklu, kobaltu a mangánu v pomere 8:1:1. Podiel kobaltu sa tým znižuje na menej ako desať percent. Nepretržitá optimalizácia recyklovateľnosti je súčasťou komplexnej stratégie akumulátorov od značky Mercedes-Benz.

Na (rýchlo ) nabíjanie jednosmerným prúdom je súčasťou výbavy rýchlonabíjací systém na nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom nabíjania až 170 kW. V priebehu 15 minút je možné do EQE načerpať až 35,55 kWh – to zodpovedá dojazdu až 250 kilometrov na základe dojazdu podľa skúšobného postupu WLTP.

Komfort, technológie, podvozok

Ako sedan s vekom batožinového priestoru má EQE dobré koncepčné predpoklady na vysoký komfort so zreteľom na hlučnosť a vibrácie (NVH – Noise, Vibration, Harshness). K tomu sa pridalo množstvo opatrení. V prípade elektrických hnacích ústrojenstiev (eATS) sú magnety v rotoroch umiestnené tak, aby boli optimalizované so zreteľom na NVH (takzvaný plechový rez). Okrem toho sú ústrojenstvá eATS po celom obvode prekryté špeciálnou penou, ktorá tlmí prenos hluku a vibrácií do vozidla. Veko invertora má sendvičovú konštrukciu. Ústrojenstvá eATS sú prostredníctvom elastomérových ložísk dvojnásobne oddelené od karosérie.

Podvozok novej EQE s viacprvkovou nápravou vpredu a nápravou s priestorovým zavesením kolies vzadu je konštrukčne veľmi podobný podvozku novej Triedy S. Na želanie sa EQE dodáva so vzduchovým pružením AIRMATIC s kontinuálne nastaviteľným tlmením ADS+. Vďaka riadeniu zadnej nápravy (mimoriadna výbava) je EQE pocitovo v meste taká obratná ako kompaktné vozidlo. Uhol natočenia kolies zadnej nápravy dosahuje až desať stupňov. Priemer otáčania sa s riadením zadnej nápravy zmenšil z 12,5 na 10,7 metra.

Zdroj: Mercedes

V prípade technológie DIGITAL LIGHT (mimoriadna výbava) obsahuje každý svetlomet svetelný modul s troma extrémne výkonnými svetelnými diódami, ktorých svetlo sa láme a smeruje pomocou 1,3 milióna mikro zrkadiel. Rozlíšenie na jedno vozidlo je teda 2,6 milióna pixelov.
Zásady integrálnej bezpečnosti, najmä zásady bezpečnosti pri nehode, platia nezávisle od platformy. Podobne ako všetky ostatné modely značky Mercedes-Benz, aj EQE je preto vybavená pevným bezpečnostným rámom priestoru pre cestujúcich, špeciálnymi deformačnými zónami a modernými záchytnými systémami s funkciou PRE-SAFE®.

To, že EQE je postavená na čisto elektrickej architektúre, otvorilo nové možnosti stvárnenia aj pokiaľ ide o bezpečnostnú koncepciu. Vďaka tomu bolo možné zvoliť výhodný konštrukčný priestor akumulátora v oblasti pod podlahou vozidla, ktorá je chránená pred nárazom. A vzhľadom na to, že sa na palube nenachádza žiadny veľký blok motora, bolo možné správanie sa pri čelnej zrážke ešte lepšie modelovať. Okrem štandardných nárazových skúšok boli v Technologickom centre pre bezpečnosť vozidla (TFS) verifikované ďaľšie záťažové prípady a vykonané rozsiahle skúšky komponentov.
Najnovšia generácia asistenčných jazdných systémov zahŕňa množstvo funkcií na podporu vodiča. Novinkou je napríklad prídavná výstraha pred mikrospánkom asistenta ATTENTION ASSIST (v kombinácii s hyperobrazovkou MBUX). Tá analyzuje žmurkanie vodiča prostredníctvom kamery v displeji vodiča. Zobrazenie asistenčných systémov na displeji vodiča znázorňuje na celú obrazovku zrozumiteľným spôsobom fungovanie asistenčných jazdných systémov.
 

    EQE 350
Elektrický stroj Typ Synchrónny motor s permanentnými magnetmi
Výkon kW 215
Krútiaci moment Nm 530
menovité napätie Volty 328.5
Palubná nabíjačka (sériovo/na želanie) kW 11 / 22
Čas nabíjania striedavým prúdom, trojfázové nabíjanie (11/22 kW) h 8,25 / 4,25
Max. výkon nabíjania jednosmerným prúdom kW 170
Čas nabíjania z rýchlonabíjacej stanice (jednosmerný prúd)[3] min 32
Nabíjanie jednosmerným prúdom: max. dojazd po 15 minútach[4] (WLTP) km 250
Vozidlo    
Dĺžka/šírka/výška mm 4 946 / 1 961 / 1 512
Rázvor mm 3 120
Priemer otáčania (bez riadenia zadnej nápravy/s riadením zadnej nápravy 4,5°/ s riadením zadnej nápravy 10°) m 12,5 / 11,6 / 10,7
Objem batožinového priestoru podľa VDA L 430
Spotreba a dojazd    
Spotreba elektriny (WLTP) kWh/100 km 19,3 - 15,7
Emisie CO₂ (WLTP) g/km 0
Dojazd (WLTP) km 545 - 660

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo