2020-08-20 01:00:00
Železnice
Železnice
Zdroj: TASR

ŽSR za prvý polrok evidujú 141 nehôd s piatimi obeťami, samovrážd bolo menej

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidujú za prvý polrok 141 nehôd. Zahynulo pri nich päť osôb.

Z 35 smrteľných zranení osôb pohybujúcich sa v koľajisku bolo 26 samovrážd. Vyplýva to zo Správy o stave bezpečnosti železničnej dopravy, bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, ochrany pred požiarmi a ochrany životného prostredia na sieti ŽSR za 1. polrok 2020. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

"ŽSR zaznamenali 39 vážnych nehôd, 51 menších nehôd a 51 incidentov. Z celkovo vzniknutej škody vyčíslenej vo výške 735.174 eur pri týchto udalostiach dosiahla škoda na zariadeniach ŽSR výšku 195.665 eur," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Miloslav Havrila.

Železnice zaznamenali podľa hovorkyne 20 nehôd na priecestí, o jednu viac v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Celkom bolo na priecestiach usmrtených päť osôb a ťažko zranených rovnako päť osôb. Za vznik udalostí boli podľa šetrení zodpovední užívatelia železničných priecestí, teda vodiči, cyklisti alebo chodci.

Oproti predchádzajúcemu roku klesol počet samovrážd. "V sledovanom období roka 2020 bolo zaevidovaných 35 smrteľných zranení, z toho 26 samovrážd. V rovnakom sledovanom období roka 2019 sme zaznamenali 30 samovrážd," uviedla Feik Achbergerová. V uvedených prípadoch išlo o neoprávnene sa pohybujúcu osobu v priechodnom priereze koľaje.

      Pri vážnych nehodách meškalo v prvom polroku 240 osobných vlakov celkom 9278 minút. Pri menších nehodách bolo meškanie 106 osobných vlakov v trvaní 5677 minút. "Za zmienku stojí aj fakt, že až 96 percent vážnych nehôd zavinili cudzie osoby. Pri menších nehodách registrujeme až 31 percent nehôd spôsobených zo strany cestných vozidiel a 31 percent nehôd zavinených cudzími osobami," priblížila hovorkyňa.

V prvom polroku nezaznamenalo oddelenie ekológie Generálneho riaditeľstva ŽSR žiadnu mimoriadnu udalosť na úseku ochrany životného prostredia, ktorá by mala negatívny dosah na prevádzku železničnej infraštruktúry.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo