2016-12-04 15:10:00
Paraglider na lane za
Paraglider na lane za kamiónom Volvo
Zdroj: Volvo Trucks

VIDEO: Paraglider na lane prenasledoval kamión Volvo!

Pravdou je, že auto bolo Volvo a paraglider na lane. No ako to už býva, pravda je trocha inde, ako to na prvý pohľad vyzerá...

V našom magazíne sa nevenujeme prioritne nákladným autám. Ale zaujímavé riešenia, či nápadité prezentácie zvyknú zaujať. V tomto patrí medzi špičku spoločnosť Volvo Truck. Má netradičné formy prezentácie svojich výrobkov. Už ste niekedy videli paraglidera ťahaného kamiónom? Nuž a práve takúto formu zvolili vo Volve, aby upútali pozornosť na novú dvojspojkovú prevodovku.

V osobných autách je to už celkom bežná záležitosť, no novinkou v segmente nákladných áut. Pomáha nielen udržať výkon auta v rôznych jazdných situáciách, ale aj tiež výrazne ušetriť spotrebu paliva. To sa dopravcom páči najviac. Volvo FH 540 sa s modernizovaným motorom D13 a dvojspojkovou prevodovkou I-Shift rozhodlo ukázať celosvetovo po prvý raz netradičné kaskadérske číslo.

V závese za návesom kamiónu lietal paraglidista. Tí zvyknú pre potešenie z lietania využívať štarty z vrcholov vyšších kopcov, ale tiež využívať termické vzostupné prúdy. Na to, aby sa však pilot aj so svojim klzákom udržal vo vzduchu pripnutý na lane za kamiónom, bolo treba dodržať stabilnú rýchlosť jazdnej súpravy. V náročných podmienkach Dinárskych vrchov v Chorvátsku na cestách plných zákrut a stúpaní, to však nebolo jednoduché.

Zdroj: Volvo Trucks
Zdroj: Volvo Trucks

V ceste im navyše stál nadjazd, popod ktorý bolo treba dostať paraglidistu, aby sa mohol neskôr, po dosiahnutí väčšej výšky v sedle pohoria odopnúť a lietať už voľne, ako vták...

 

No a ak by ste chceli vidieť viac a vedieť, ako prebiehalo nakrúcanie toho testu schopností vodičky kamiónu, paraglidera, auta a všetkých, ktorí vymysleli a zrealizovali toto pekné video, môžete sa pozrieť na chvíľu aj do zákulisia:

Jozef Vydra
ZDROJ: Volvo Trucks

Komentáre k článku


Stream naživo