2020-02-11 13:50:00
BMW M135i
BMW M135i
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: BMW 135i xDrive – výborný prémiový hot-hatch. Koniec výnimočnosti?

BMW radu 1 bol v očiach mnohých motoristických fanúšikov unikát. Už nie. Aspoň nie koncepciou.

Ísť proti prúdu sa dá, no nie večne. Raz vás ten prúd predsa pohltí. Pre BMW radu 1 prišiel bod zlomu po dvoch úspešných generáciách. Tabuľky rozhodli a vzali kompaktnému hatchbacku od Bavorov to, čo ho robilo výnimočným. Dnes už je len prémiovým. Možno viac než predtým. Punc výnimočnosti však stratil. Tu je krátky vlog z testovania.Má päť a pol minúty a zachytáva všetko podstatné. Pridáva zvuk, obraz i okamžité dojmy z užívania auta. Dokáže ešte 135i nadchnúť?

Za pohonom zadných kolies vám nemusí byť smutno. Ak aj je, nech sa páči, jazdených áut tohto typu je všade dosť. Keď si trošku priplatíte, dokážete si nájsť dokonca aj M135i respektíve M140i s výborným radovým šesťvalcom. Možno sa vás ani nepokúsi zabiť...

Zdroj: Ján Hargaš

Zákazníci pri modeloch BMW 2 Active Tourer a Gran Tourer dokázali, čo si pri BMW cenia najviac – kvalitu materiálov, prepracovanosť detailov, bezpečnosť a punc prémiovosti. Kam motor ženie svoju silu – pokiaľ je to na kolesá, to ich až tak netrápi

BMW radu 1 je výborný prémiový hatchback. Pri ňom máte istotu, že i so slabším motorom dostanete v segmente nadpriemerné riešenia. Žiadne torzné tyče, žiadne tvrdé plasty, žiadne vrzgoty v kabíne. Auto disponuje od začiatku športovým nastavením, ponúka dynamiku i vysokú mieru zábavnosti. A na rozdiel od predchádzajúcich generácií, reálne odvezie štvoricu pasažierov, dokonca aj päticu, ak nie sú priestorovo príliš nároční. Presne tak ako tí najlepší v nižšej strednej triede.

Zdroj: Ján Hargaš

Ponuka motorizácii je relatívne jednoduchá. Základ tvorí verzia 118i s benzínovým trojvalcom s objemom 1,5 litra a s maximálnym výkonom 140 koní. Jazdil som s ním v 218i Active Tourer a bol som spokojný. Motor môžete mať dokonca s manuálnou prevodovkou, alebo si za necelých 2000 eur prikúpite dvojspojkový automat. Cena s manuálom štartuje na 24 600 eur. Ak chcete moje odporúčanie, je ním práve  verzia s automatom. Dvojspojky robí BMW naozaj slušne, ak máte inú skúsenosť, opravte ma, no ja som s nimi problém nepostrehol. Navyše príplatok nie je taký výrazný a práve automat vám umožní pridať si balík Advantage aj s asistentom pre jazdu v zápche. A verte, to je naozaj výborný pomocník. Okrem balíka Advantage určite odporúčam brať zväčšenú nádrž. Osem litrov je dodatočných sto kilometrov bez potreby tankovať. Čoraz menšie nádrže áut zbytočne ukrajujú z dojazdu. 100+ km za 52 eur. Násobne viac stojí komfortný prístup a štartovanie – 517 eur.

Zdroj: Ján Hargaš

Adaptívne LED svetlá svietia veľmi dobre aj za zhoršených podmienok. Hmlovky ale nezabudnite, naše mierne zimy prinášajú množstvo situácií, v ktorých sú aj tie najlepšie LED-ky bez hmloviek na dve veci... V konfigurátore som ešte vyklikal Driving Assistant, zatmavené zadné okná, automatickú klimatizáciu, Hi-fi systém, či mobilnú kompatibilitu aj s bezdrôtovým nabíjaním. A cena poskočila aj s peknými 17-palcovými diskami a s červenou farbou na 35 500 eur. Nie zlé, za takto vybavené BMW. Najmä potom, čo som s ním jazdil. Auto splní všetky očakávania, dokáže slúžiť ako jediné auto pre menšiu rodinu, či dvojicu a aj s trojvalcom dokáže viac než väčšina konkurencie.

Zdroj: Ján Hargaš

Ak ale trojvalec nie je pre vás cesta, musíte zamieriť k nafte. Toto nepovažujem za úplne šťastné, autu chýba špecifikácia 120i. 118d tvorí v tomto prípade zlatú strednú cestu práve spolu so 118i. Podobnú výbavu by som zvolil aj pri testovanej vrcholnej verzii. Tá začína na 45 300 eur. Už v základe má balík športových doplnkov M. S balíkom Innovation, s automatickou klimatizáciou, s jazdným asistentom s funkciou stop and go, s hi-fi systémom a s adaptívnym podvozkom i so servisnou zmluvou na 4 roky mi konfigurátor ukázal 51-tisíc eur. Dá sa viac, testované auto bolo za 58-tisíc.

Zdroj: Ján Hargaš

Podkapotou mala testovaná verzia najvýkonnejší štvorvalcový motor aký BMW postavilo. Má maximálny výkon 225 kW (306 k) a maximálny krútiaci moment až 450 Nm. Auto teda stratilo dva valce a typický charakterný zvuk, no získalo predvídateľnejšie správanie, ľahší nos. Stále znie veľmi dobre. Medzi hot-hatchmi obzvlášť. Má obdivuhodnú chuť do zrýchľovania. Jazdí takmer dokonale neutrálne. Má poriadne množstvo gripu. Dojem v zákrute je, že daná zákruta nie je dostatočne zakrútená. Je hravé, je zábavné a je dramaticky pohodlnejšie ako predchodca. Riadenie je strmé, auto vás rýchlo vtiahne do deja aj na relatívne nudnej ceste.

Zdroj: Ján Hargaš

Komfortu je viac vďaka odlišnej koncepcii, no tiež vďaka vyššej tuhosti konštrukcie. To umožnilo použiť mäkší podvozok už v základe. Aj 135i je na horších cestách pohodlnejšia než predchodca. V športovom režime je na nerovnostiach až nepríjemne tvrdá. Rozdiel v jednotlivých režimoch adaptívnych tlmičov je zreteľný.

Sedenie vpredu je pohodlné, športovo nízke. Zadné sedadlá sú najväčším medzigeneračným benefitom komfortu. Nielenže je sedenie vzadu pohodlnejšie, v každom ohľade majú cestujúci viac miesta.

Zdroj: Ján Hargaš

Teší ma prítomnosť bezdrôtového CarPlay. Spolu s bezdrôtovým nabíjaním tvorí naozaj príjemnú bezkáblovú kombináciu.

Motor si s prevodovkou rozumie slušne. V športovom režime radí bleskovo, strieľa do výfuku a zvuk je na štvorvalec ozaj solídny. Medzi hot-hatchmi so štyrmi valcami sa určite nestratí. Existujú ale aj lepšie hrajúce verzie. Dvojspojkový automat je vyhradený pre lacnejšie verzie. Tu ide o športovú verziu osemstupňového automatu s meničom.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerná spotreba bola počas testu 9,3 litra benzínu na 100 km. Išlo o nájazd v pomere 50% diaľnic, 40% okresných ciest a 10% tvorili mestské kilometre. Auto si pýta aj pri pokojnom jazdení viac než by ste čakali, no zároveň je možné spotrebu znížiť. Medzi mestami poľahky 8,5 litra. Menej už veľmi nie. Samozrejme, čím viac tlačíte na plyn, tým viac si z nádrže zoberie. Ja som potenciál auta využíval, no pirátske chovanie, myšičky a ďalšie sprostosti v spotrebe nie sú zahrnuté. Keď to bolo čo i len trochu možné a bezpečné, užil som si ako dynamiku, tak zvuk motora.

Zdroj: Ján Hargaš

Predbiehanie je s týmto autom veľmi ľahké a návykové. Bez prípravy v komfortnom režime zrýchli M135i xDrive zo 60 na 100 km/h za 4,26 sekundy. Z 80 na 120 km/h za 4,46 sekundy. V manuálnom režime so zaradenou trojkou zvládne druhý uvedený šprint za 3,79 sekundy. To je len pre ilustráciu. Jednak ilustráciu schopností agregátu, jednak obdivuhodnej rýchlosti prevodovky. V minulosti nebolo bežné, aby planétová prevodovka s meničom dokázala podradiť o viac stupňov za šesť desatín sekundy. BMW to vie a to ako pri pozdĺžne uložených motoroch, tak priečnych (iná skriňa).

Zdroj: Ján Hargaš

BMW 135i xDrive je pútavý hot-hatch. Jazdí vynikajúco, má dostatok miesta, je plný najnovších pomocníkov. Je to praktické BMW s ktorým nie je ťažké parkovať a ani nepôsobí na okoloidúcich akoby ste za svoj život zarobili podozrivo veľa. Chcem tým naznačiť, že toto auto bude menej vystavené závisti okolia. To sa spolu s parkovacím asistentom a menšími vonkajšími rozmermi môže v meste hodiť.

Zdroj: Ján Hargaš

 Jeho vzhľad na mňa pôsobí rozporuplne. Myslím, že najmä predné svetlomety mohli byť vydarenejšie. Na prvý pohľad mi možno až príliš pripomína rad 2 Active Tourer. Na vizáž auta sa dá zvyknúť a auto má uhly, z ktorých vyzerá dobre. Vykorčuloval som z toho, no nie? Priznávam, že ak mám opísať charakter vozidla, niečo mi pri ňom chýba. Po predchádzajúcej generácii to ale ani inak nemôže byť. Je to naozaj dobrý prémiový hot-hatch. Stačí to? 8 z 10 bodov.

Vlog nájdete aj na youtube.com. 

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: BMW 135i xDrive
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1998
Prevodovka: 8-stupňová automatická
Poháňaná náprava predná+zadná
Výkon (kW/ot.): 225/4500-6500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 450/1750-5000
Maximálna rýchlosť (km/h): 250
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 4,8
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 7,8-8,3
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4319/1799/1434
Rázvor náprav (mm): 2670
Objem batožinového priestoru (l): 380
Objem palivovej nádrže (l): 50
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1525
Užitočná hmotnosť (kg): 560
Rozmer pneumatík (základ): 225/40 R18
   
Základná cenníková cena modelu: od 24 600 €
   
Základná cena verzie: 45 300 €

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku