2017-07-10 09:55:00
Pred cestou skontrolovať brzdy
Pred cestou skontrolovať brzdy
Zdroj: PR Union

10 tipov pre dovolenku autom

Leto je tu a spolu s ním aj vytúžený čas dovoleniek. Cestovanie autom na dovolenku nie je len o balení batožiny.

Je to aj o svedomitej príprave auta na dlhú cestu. Či už sa chystáte autom navštíviť niektorú prímorskú destináciu, plánujete poznávací zájazd po Európe, alebo vysokohorské dobrodružstvo, mali by ste sa poriadne pripraviť.

Chystáte sa autom na dovolenku? Ak si chcete z dovolenky odniesť len pekné spomienky, pred cestou určite venujte pozornosť aj vášmu štvorkolesovému spoločníkovi. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam, ktoré by vám neskontrolované auto mohlo pripraviť. Dobrým pomocníkom by pre vás mohol byť zoznam vecí, na ktoré by ste sa mali zamerať pri kontrole auta. Predídete tak stresovým situáciám, poruchám a nehodám. Na čo je teda potrebné myslieť pred odchodom, aby ste do cieľa dorazili včas, pohodlne, bez stresu a bezpečne?

1. Pneumatiky a náhradné koleso

Správny tlak v pneumatikách je základ. Zo štatistík vyplýva, že viac ako polovica dovolenkárov jazdí s podhustenými pneumatikami. To má za následok zhoršené ovládanie auta, zvýšenú spotrebu paliva až o 20 % a dlhšiu brzdnú dráhu na mokrej vozovke. Taktiež bývajú častou príčinou nehody na cestách. Mäkké pneumatiky sa navyše vo vyššej rýchlosti, pri plne naloženom aute a na rozhorúčených cestách veľmi rýchlo opotrebúvajú, čím hrozí riziko defektu a kolízie.

Na druhej strane, príliš vysoký tlak v pneumatikách zapríčiňuje horšiu priľnavosť na vozovku, slabšie tlmenie nerovností, viac hluku vo vozidle, zrýchlené opotrebenie komponentov a zvýšené riziko poškodenia pneumatiky.

Pred cestou autom na dovolenku je teda nevyhnutné skontrolovať tlak vzduchu v pneumatikách. Referenčné hodnoty sú dané výrobcom a nájdete ich v návode k údržbe vozidla, na stĺpiku dverí, v batožinovom priestore alebo na vnútornej strane palivovej nádrže. Nezabudnite ani na rezervu a tlak vzduchu skontrolujte aj v nej.

Tip: Keď cestujete s plne naloženým vozidlom, pneumatiky natlakujte na vyššiu hodnotu ako zvyčajne, počítajte totiž so  zvýšenou hmotnosťou auta. Pre každý prípad si pribaľte na cestu aj tlakomer.

2. Brzdy

Brzdy dostávajú pri plne naloženom aute poriadne zabrať, extrémne nároky sú kladené najmä na trecie elementy a brzdovú kvapalinu. Preto je na mieste nechať si skontrolovať pred dlhou cestou brzdovú sústavu v servise. U starších vozidiel ju bude možno potrebné odvzdušniť. Odporúčame vám skontrolovať si aj plnú funkčnosť ručnej brzdy.

3. Prevádzkové kvapaliny

Pred cestou nezabudnite skontrolovať hladinu motorového oleja, stav chladiacej a brzdovej kvapaliny. Väčšie zaťaženie auta predstavuje vyššiu spotrebu oleja, myslite preto aj na rezervu. Brzdovú kvapalinu pre istotu vymeňte za čerstvú. Počítajte tiež s vyššou spotrebou paliva, o čo sa postará najmä klimatizácia a plne naložené auto. Radšej sa poistite a pri prvej príležitosti dotankujte palivo, alebo si zaobstarajte náhradnú kanistru.

Tip: Náročné klimatické podmienky môžu spôsobovať, že sa chladiaca kvapalina rýchlejšie odparuje. Zásoba destilovanej vody preto nie je na škodu. Využijete ju do chladiča, ale aj do ostrekovačov.

4. Povinná výbava auta

Neexspirovaná autolekárnička, reflexná vesta, výstražný trojuholník – „svätá“ trojica, ktorá vás musí sprevádzať na cestách. Každá krajina má však odlišné požiadavky na povinnú výbavu vozidla, preto si radšej dopredu zistite, čo všetko by ste mali mať v aute, aby ste sa vyhli zbytočnej pokute. Okrem toho odporúčame mať po ruke aj náhradné žiarovky.

Tip: Pri ceste na dovolenku autom by sa mohol hodiť aj zdvihák, malá súprava náradia či pracovné rukavice, ktoré oceníte napríklad pri výmene pneumatiky.

Zdroj: pexels.com

5. Mapa

Tí, ktorí trávite letnú dovolenku vždy na tých istých miestach, už máte trasu v pamäti. Pre ostatných odporúčame pribaliť si na cesty mapu a GPS navigáciu. Dnešné smartfóny sú šikovnými pomocníkmi, prostredníctvom ktorých si cez rôzne GPS aplikácie naplánujete trasu, získate informácie o uzávierkach, kolónach a dopravných nehodách na úsekoch ciest.

6. Odpočinok

Pre motoristu nie je nič horšie, ako keď na neho padá únava za volantom. Nepodceňujte pravidelné prestávky, počas ktorých si môžete doplniť energiu jedlom a dopriať si trochu oddychu. Nie je dôležité ako rýchlo dorazíte do cieľa, ale že prídete živí a zdraví. Dodržujte pravidelný pitný režim, vyhnite sa však káve, ktorá organizmus zbytočne odvodňuje. Na zvýšenie koncentrácie si môžete dopriať aj niečo sladké pod zub.

7. Hry

Hodiny cestovania v aute nie sú veľmi zábavne stráveným časom. Aby vám a vašim ratolestiam cesta rýchlo ubehla, odporúčame vám zopár hier do auta, ktoré sa im postarajú o zábavu. A čo v prípade dospelých členov posádky? V predchádzajúcom článku sme pre vás zozbierali 20 tipov ako ich počas cesty udržať bdelých a veselých.

8. Doklady

Nezabudnite na zelenú a bielu kartu a potrebné doklady od auta. Platný občiansky a vodičský preukaz sú tiež samozrejmosťou. Deti na ceste za hranice Slovenska musia mať platný občiansky preukaz alebo vlastný pas.

9. Dopravné predpisy

Iný kraj, iný mrav. Pred tým, ako sa vydáte na cestu za letným dobrodružstvom, naštudujte si dopravné predpisy v cieľovej destinácii a v krajinách, ktorými budete prechádzať. Pár minút strávených nad zisťovaním cestných pravidiel na zahraničných cestách vám môže ušetriť nemalé peniaze na pokutách. Obzvlášť veľký pozor si dajte na najvyššie povolené rýchlosti.

10. Poistenie

Každá cesta autom na dovolenku nesie so sebou riziko, ktoré často krát nedokážeme ovplyvniť. Či už ste dopravnú nepríjemnosť zapríčinili vy alebo iný účastník cestnej premávky, povinné zmluvné poistenie vám pri nehode nezaručí, že takáto nepríjemnosť nebude stáť niekoľko stoviek eur navyše.

Havarijné poistenie od Onlie platí v celej Európe a môžete si ho uzatvoriť samostatne, alebo spolu s inými poisteniami, ktoré vám  môžu počas dovolenky prísť vhod. Hodiť by sa určite mohlo cestovné poistenie, ktoré sa o vás postará pri úraze alebo ochorení v zahraničí.

V prípade poruchy auta alebo kolízie, ktorá sa vám prihodí na ceste za vytúženou letnou destináciou, Onlia poskytuje aj asistenčné služby. Rozsah asistenčných služieb v zahraničí pokrýva širokú škálu zaistení, ktoré vám určite pomôžu aj v inak nepríjemnej situácií.

Zdroj: Onlia

Zdroj: Onlia

 

PR, platená reklama
ZDROJ: Zdroj: Onlia

Komentáre k článku


Stream naživo