2014-04-07 13:15:00
Nový, modernizovaný a omladený
Nový Focus sa spredu ponáša na Aston Martin.
Zdroj: Ford motors

Ford v Rusku má problémy: prepustí 950 zamestnancov

Americká automobilka Ford Motor zruší 950 pracovných miest a zníži produkciu v dvoch závodoch v Rusku. Dôvodom je oslabovanie rubľa a klesajúci dopyt po vozidlách na ruskom trhu.

Informovala o tom agentúra Bloomberg. Od júna tak príde o prácu zhruba 700 zamestnancov zo spoločného závodu automobilky Ford a ruskej firmy OAO Sollers neďaleko Petrohradu, ktorý zruší jednu pracovnú zmenu.

A ďalších 250 dočasných zamestnancov stratí prácu v druhom závode Ford-Sollers v regióne Tatarstan. Predaj áut v Rusku klesal už pred anexiou ukrajinského polostrova Krym, ktorá viedla k zhoršeniu vzťahov medzi Moskvou a Západom. Európska únia a USA na oplátku zaviedli personálne sankcie proti vybraným ruským, ukrajinským a krymským predstaviteľom.

Odbyt áut na ruskom trhu sa za prvé dva mesiace tohto roka znížil o 4 %. Vlani klesol predaj áut v Rusku o 5,5 %, na 2,78 milióna vozidiel.

Zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a Západom malo zase za následok pád rubľa. Kurz ruskej meny už oslabil oproti doláru o 13 %. Francúzska automobilka Renault, ktorá vlastní kontrolný podiel v ruskom výrobcovi áut Lada, už preto musela v januári aj v marci zvýšiť cenu týchto vozidiel o 3 %.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo