2014-07-11 14:51:36
Tesla Model S 85
Tesla Model S 85 kW/h Performance
Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra

Ak sa vám podarí hacknúť Teslu S, dostanete 10-tisíc! Trúfate si?

Áno? Tak potom stačí kúpiť letenku na najbližší let do Pekingu a prísť na SyScan konferenciu. Získať cenu však nebude také ľahké...

V Tesle S sa väčšina funkcií ovláda elektronicky. Interiéru dominuje ohromný dotykový displej, na ktorom môžete ovládať klimatizáciu, strechu a môžete sa pripojiť aj na internet. Informačný systém v Tesle tak funguje nielen ako základný palubný počítač, ale v podstate ako plne funkčný tablet. Ochrana Tesly pred hackermi sa už mnoho krát spomínala. Sú zaznamenané prípady, kedy sa hackeri dostali do auta, odomkli ho a získali prístup do palubného počítača.

Tesla na základe zverejnených informácií popracovala na bezpečnosti a dnes by mal byť prístup do auta omnoho ťažší. Pod výzvu s odmenou sa Tesla nepodpísala, no verme, že organizátori súťaže postup prípadného výhercu Tesle ukážu...

Medzi najznámejšie prípady nabúrania sa do systému Tesly patrí ten jedného z užívateľov na fóre Tesla klubu, ktorý sa priznal k tomu, že sa pokúsil nabúrať svoju vlastnú Teslu. Keď sa cez konektor pod dotykovým displejom pripojil a začal celú operáciu, zazvonil mu mobil. Volali mu z Tesly, aby ho ako majiteľa auta informovali, že sa mu niekto pokúša nabúrať do auta. On im odpovedal, že to robí sám, na čo ho Tesláci vyzvali aby s tým okamžite prestal, inak mu padne záruka.

Tvrdil, že jeho úmyslom bolo len získať do vlastného kompu dáta o rýchlosti a spotrebovanej energii, no takýto argument na Teslu nezabral. Jeho pokus bol braný ako priemyselná špionáž, ale bez vážnejších následkov.

Inak, takýmto spôsobom sa podarilo odhaliť skutočnosť, že Tesla s kapacitou batérie 40 kW/h je vlastne tá istá ako Tesla s kapacitou 60 kW/h. Nižšia kapacita bola dosiahnutá iba softvérovou úpravou, ktorú bolo možné obísť a využiť tak plnú kapacitu batérií. Tesla to priznala a práve preto prestala ponúkať 40 kW/h verziu.

Cena za úspešné hacknutie Tesly S je rovných 10 000 dolárov. Pokúsiť sa získať ju môže ktokoľvek kto sa v určenom čase vyskytne na určenom mieste. Konferencia SyScan sa bude konať 16-teho a 17-teho júla v Pekingu.

Ján Hargaš
ZDROJ: autoevolution

Komentáre k článku


Stream naživo