2014-05-29 14:20:00
Tesla S v Nórsku
Tesla S v Nórsku
Zdroj: Nikolai Astrup

Mať tak ich problémy... V Nórsku majú priveľa elektromobilov!

Tam, kde oni boli včera, my nebudeme ani zajtra, hovorieva sa o Japonsku. Pre uplatnenie týchto slov nemusíme ani tak ďaleko.

Zatiaľ čo u nás sa len minulý týždeň sprevádzkovala veľmi riedka sieť dobíjacích staníc pre elektromobily, ktoré tak teoreticky dokážu prejsť z jedného konca Slovenska na druhý (áno, nie je to ich primárnym určením) v Nórsku riešia úplne opačný a z nášho pohľadu až kuriózny problém.

V Nórsku sú aj vďaka dotáciám elektromobily také obľúbené, že sa im na cestách jednoducho nevyhnete. Obzvlášť nie v hlavnom meste – v Osle.

Okrem dotácií a zvýhodnení môže za obľúbenosť elektromobilov aj uvedomelosť občanov a výrazne vyššia životná úroveň ako u nás. A samozrejme tiež fakt, že cena bežných u nás najpredávanejších vozidiel je taká vysoká, že elektromobily v podstate vychádzajú lacnejšie. Medzi významné výhody patrí tiež to, že v mestách môžu elektromobily využívať buspruhy, teda pruhy vyhradené pre autobusovú dopravu. Cesta centrom mesta sa tak pre elektromobilistov výrazne skracuje – jednoducho obchádzajú zápchy.

Pred pár rokmi zažívali obdobný ošiaľ hybridné vozidlá, no tie sú už pre Nórov príliš špinavé. Nórsko tak patrí medzi krajiny s najväčším počtom elektromobilov na osobu (ak ich nemá najviac). Ostatne, aj Tesla hlási z Nórska najväčšie predaje, podobne úspešné sú aj Nissany Leafy a ďalšie baterkové vozidlá.

Úspech elektromobilov však v poslednom čase presiahol všetky medze. Konkrétne v Osle je už toľko elektroáut, že vodiči autobusov nedokážu plniť svoje záväzky voči cestujúcim. Autobusy tak bežne meškajú... podržte sa!... 8 slovom osem minút! Zmena cestovného poriadku je nevyhnutná a na radnici v Osle si kompetentní lámu hlavy, či tie baterkové autá z buspruhov úplne nevylúčiť!

Niečo zhnité je v štáte... Nórskom... Alebo skôr v Slovenskom?

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo