2023-04-03 16:35:00
Mercedesy triedy GLA a
Mercedesy triedy GLA a triedy GLB 2023
Zdroj: Mercedes

FOTO: Mercedes vyrukoval s vylepšeniami modelov GLA a GLB

Mercedesy triedy GLA a triedy GLB sú už na trhu celkom dlho a preto pre nový modelový rok 2024 prichádzajú s modernizáciou.

Mercedesy triedy GLA a triedy GLB sú už na trhu celkom dlho a preto pre nový modelový rok 2024 prichádzajú s modernizáciou. Obidve auta dostali približne rovnaké vylepšenia, rozdielom je len ich pôvodná štruktúra ponuky.

Základom aktuálnych vylepšení bude určite použitie štandardných LEDkových svetiel pre všetky výbavy a to isté sa stane aj s inými prvkami, ktoré pribudnú do ponuky. Výraznou zmenou, jednou z mála viditeľných, bude tiež využitie nových štýlov masky chladiča s výraznejším prvkom ochrany spodnej časti v prípade väčšieho GLB. Je to stále len vizuálny prvok naznačujúci terénne ambície, lebo toto auto nie je pravým terénnym vozidlom. Stačí náznak, aj tak sa nedostane z mestskej džungle rozvážania detí po krúžkoch. Zvonka dizajn ešte doladí nová modrá spektrálna farba s metalízou a zliatinové disky s inými tvarmi s priemermi 18 až 20 palcov.

Zdroj: Mercedes

Jedna obrovská zmena prichádza s modernizáciou do interiéru. Odteraz budú oba modely vybavené v strede veľkými displejmi s uhlopriečkami 10,25 palca. Malé displeje teda ostávajú iba pred vodičom v základnej výbave a pred faceliftom na oboch pozíciách. Možno takto ľahšie rozoznáte základnú výbavu pred a po facelifte. Štandardom výbavy bude tiež využitie bezdrôtového pripojenia telefónov, či už cez Apple CarPlay, alebo cez Android Auto.

Nebude to však len o zmene displejov k lepšiemu, ale aj o použití najnovšieho systému MBUX s umelou inteligenciou a pripojiteľnosťou cez aplikáciu Mercedes me. Oba modely tiež prinesú minihry, ktoré bude možné ovládať dotykovými tlačidlami na volante a dotykovými prvkami na obrazovke. Pri čakaní na trajekt, alebo v podobnej situácii, budete v oboch vozidlách môcť hrať rôzne hry. Medzi nimi je Vzdušný hokej, Sudoku, Pexeso, ale aj kvíz. Takže pripojiteľnosť a stále online služby nie sú len o bezpečnosti a informáciách, ale aj o kvízových otázkach.

Oba modely svorne získajú pre všetky benzínové motory doplnok vo forme mild hybridu. Tento doplnok bude mať výkon 10 kW (14 k) a pomôže autu k zníženiu spotreby. Okrem zníženia spotreby dokáže priniesť aj funkciu Boost pre rýchlejšiu akceleráciu vozidla. Štartovací generátor naviac občas zvyšuje komfort a znižuje vibrácie vďaka plachteniu s vypnutým spaľovacím motorom. Naftové agregáty s objemom 2 litre ostávajú rovnaké.

Reálnou zmenou však prešla plug-in hybridná alternatíva v prípade menšieho modelu GLA. Tá bude pozostávať z 1,3-litrového benzínového motora spojeného s elektromotorom. Systémový výkon bude 160 kW (218 k) a krútiaci moment sa dostane na celkovú hodnotu 450 Nm. Kapacita akumulátora bude 11,5 kWh a na nabitie bude možné prejsť 62 až 70 km v režime stanovenom cyklom WLTP.

Okrem základnej verzie sa aj po modernizácii pre obe vozidlá dostaví výbava AMG, ktorá ponúkne iné stvárnenie nárazníkov a aj niektorých časti interiéru. Tento facelift znova nie je nijako zásadný, ale mení prvky, ktoré niektorým užívateľom nevyhovovali. Vlastne modernizácia svojou hĺbkou kopíruje nedávnu modernizáciu modelu CLA.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo