2022-02-09 10:50:00
Alfa Romeo Tonale 2023
Alfa Romeo Tonale 2023
Zdroj: Alfa Romeo

FOTO + VIDEO: Alfa Romeo TONALE je konečne tu!

Alfa Romeo Tonale nakoniec prišlo. Trvalo to dlho, auto je celkom nové a využíva synergie v novom koncerne.

Stellantis ako nový koncern spájajúci americko-talianský a francúzsky koncern značke Alfa Romeo určite pomôže. Od konceptov a veľkolepých slovných spojení k realite. Nová Alfa Romeo Tonale je prémiový model v segmente C-SUV. Jeho konkurenti v preplnenom segmente sa voľajú napríklad BMW X1, Mercedes GLA, Volvo XC40, či Lexus NX, alebo DS4 ba aj DS5 Crossback. 

Tonale prichádza s dlhým meškaním, no to najmä pre turbulentné časy, ktoré sa v koncerne FCA a okolo značky Alfa Romeo diali. Dnes je auto vlastne znovuzrodené podobne ako samotná značka. Áno, je to už druhé novodobé znovuzrodenie, no inak to v tejto turbulentnej dobe asi ani nejde. Najmä ak ste pri nedávnom znovuzrodení celkom zabudli, že bude treba elektrifikovať a vaša miliardová platforma sa celkom nechala uniesť tak nepotrebnými vecami ako jazdné vlastnosti, radosť z jazdy a úplne zabudla na to najkľúčovejšie - elektrifikáciu. Áno, Giorgio je škrtnuté a modely Giulia a Stelvio vlastne zastarané. 

A ten kto to napísal, nech si dá rovno facku. Au. Dobre, toto by sme mali a môžeme ísť ďalej. Nové Tonale teda už vie ako šľahať blesky z... z baterky a prichádza ako hybrid a aj plug-in hybrid. V Európe nič iné zatiaľ nebude, v USA bude aj čisto spaľovací variant s dvojlitrovým turbomotorom podobne ako má Stelvio. Na druhú stranu, Európa má celkom nové pohonné jednotky a čo je potešujúce, majú väčší objem než mali mať pôvodne (pozdravujeme Jeep). Podkapotou Tonale sa nachádza motor s objemom 1,5 litra. Ide o prepĺňaný štvorvalec, ktorý Alfa volá hybrid. Reálne je to však výkonný mild-hybrid so 48V architektúrou, ktorý podobne ako v Subaru XV, dokáže pár chvíľ odjazdiť aj čisto v elektrickom móde - pri nízkych rýchlostiach. Najmä však umožňuje spaľovací motor nehlučne vypínať a to aj za jazdy. Opätovné štarty sú bleskové a opäť vpodstate nezistiteľné. 

Narozdiel od XV tu nie je CVT, ale DCT. Má sedem stupňov a k dvojspojkám je privarený aj elektromotor s výkonom 15 kW a krútiacim momentom 55 Nm. Elektromotor sa volá P2 a to vám môže byť celkom jedno. Čo nie je jedno, ale dve sú špecifikácie tohto agregátu. Základ má výkon 130 koní a vyššie sa štverá výhradne pre Alfu určená špecifikácia s výkonom 160 koní s turbom VGT a s krútiacim momentom 240 Nm. Predpokladom je, že práve táto bude najviac predávaná. Dostupná bude aj verzia s naftovým motorom s objemom 1,6 litra a výkonom 130 koní. 

No a potom je tu verzia s pohonom aj zadnej nápravy, ktorú už Jeepu Alfa nemusí závidieť. V prípade Alfy má ale naozaj pekný výkon - celkovo 275 koní. Tonale Q4 má Podkapotou 1,3 litrový turbomotor a šesťstupňový hybridný automat. Na zadnej náprave potom tróni samostatný elektromotor zabezpečujúci práve pohon všetkých kolies. Takto vybavené Tonale zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,2 sekundy a vďaka 15,5 kWh batérii odjazdí cca 60 km na elektrinu. A cca 60 km na elektrinu znamená v preklade 48 km podľa EPA v USA. Tam sú skrátka tie kilometre dlhšie (30 míľ), alebo... alebo je výpočet reálnejší než v EÚ. To bude zatiaľ všetko. Pokračujeme s novinkami a detailami o Tonale v tomto článku venovanému technológiám. Pozrite si vyššie uvedené "hajlajtové" video /predstavovacie/ a nižšie uvedenú galériu. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Stellantis

Komentáre k článku


Stream naživo