2021-07-08 14:03:00
BMW M240i xDrive 2021
BMW M240i xDrive 2021
Zdroj: BMW

FOTO + VIDEO: Nové BMW radu 2 – kompaktné kupé zostáva výnimočné

A je možno ešte viac, než bolo predtým. Svalnaté a plné historických odkazov. Dizajnom bude opäť rozdeľovať.

 

A to je skvelé. BMW svojim novým dizajnovým jazykom, obzvlášť pri športových autách, dáva jasne najavo, že si neželá, aby sa tieto autá páčili hocikomu a každému zároveň. Svalnaté proporcie, kompaktné rozmery, ostré krivky a pritom ľahko čitateľné dizajnové odkazy na BMW 02. Pozrite sa na tie zadné svetlá, no tiež predné. Nie je to lacné retro z photoshopu, ale stará myšlienka, ktorá ožíva v súčasnosti. V prvom okamihu šokuje, v druhom slede láka pohľady.

S dĺžkou 4537 mm sa umiestňuje na vrchol klasickej kompaktnej triedy a je porovnateľné so sedanmi nižšej strednej triedy (čo do dĺžky). Má o 51 mm väčší rázvor, no tiež o 31 vzadu a 54 milimetrov vpredu väčší rozchod kolies ako predchodca.

Podkapotou má pritom aj šesťvalcové benzínové srdce. To je spojené výhradne s pohonom všetkých kolies xDrive. Keďže však ide o autíčko s pohonom zadnej nápravy, aj xDrive je založený najmä na pohone zadku. Ide skutočne o kompaktné kupé s dvojdverovou a dvojpriestorovou karosériou, avšak s koncepciou sedenia 2+3, pri zachovaní neobvykle veľkého priestoru pre zadných pasažierov. Auto je o 12% tuhšie (v stoji) než predchodca, má komponenty zdedené a upravené z radu 4 a môže sa popýšiť tradične vynikajúcim rozložením hmotnosti.

Zdroj: BMW

Okrem zobrazenej verzie M240i je od začiatku predaja dostupný benzínový aj naftový ekvivalent s označením 220i a 220d. V oboch prípadoch ide čisto o zadnokolky s automatickou prevodovkou. O manuálnej skrini sa šepká, istá je verzia M2, no jej príchod možno čakať až v roku 2022.

Auto má všetky nové asistenčné prvky, nový informačno-zábavný systém, nové LED svetlá, trojzónovú klimatizáciu, head up displej, veľké displeje vrátane digitálneho prístrojového štítu. Interiér si môžete dať potiahnuť Alcantarou a aj slabšie verzie môžu vyzerať podobne ako M 240i.

Tá má 374 koní a 500 Nm krútiaceho momentu. Tieto parametre spôsobujú, že maximálna rýchlosť musí byť obmedzená na 250 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h prebieha za 4,3 sekundy. A aby bol výpočet zaujímavostí kompletný – auto má objem batožinového priestoru 390 litrov.

Ak si ho túžite obzrieť, ponúkam galériu. V nej nájdete aj dve prehľadné infografiky.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo