2021-07-07 11:30:00
Citroen Xantia Activa losí
Citroen Xantia Activa losí test
Zdroj: km77.com grab ytb

VIDEO: Sú staré autá lepšie? Dokáže Citroen Xantia Activa opäť zahviezdiť v losom teste?

Citroen Xantia Activa je od testu švédskeho magazínu považovaná za absolútny vrchol jazdných vlastností.

Pravda, ak ide o náročný losí test. Ten síce nevykresľuje plnohodnotne jazdné vlastnosti, má ale pomerne vysokú informačnú hodnotu, ak ide o prudké zmeny smeru jazdy.

Xantia Activa sa v roku 1999 stala dovteda a aj odvtedy absolútnym stropom, ak ide o maximálnu rýchlosť pri prekonávaní losieho testu. Novinári s ňou dokázali dosiahnuť rýchlosť 85 km/h medzi kuželmi. Odvtedy sa žiadnemu ďalšiemu autu nepodarilo Xantiu prekonať, i keď ich zopár bolo blízko.

Mohol za to práve prívlastok Activa. Xantia bola jedným z posledných modelov značky Citroen, ktorý bol dodávaný s hydropneumatickým podvozkom Hydractive a vo svojich posledných verziách prichádzala Xantia aj v špecifikácii Activa. Tá robila z hydropneumatického podvozku nástroj boja proti šmyku a náklonu karosérie. Prostredníctvom stabilizátorov, ktoré sa dokázali počas jazdy zapínať a vypínať v súvislosti s aktuálnou situáciou a potrebami vodiča sa Activa zapísala do histórie ako jedno z najlepšie ovládateľných áut s výhradne predným náhonom.

Španielsky youtube kanál km77.com, ktorý pravidelne testuje autá v losom teste vykonal losí test hneď s tromi Xantiami.

Test tu nebol na to, aby spochybňoval švédsky magazín Teknikens Värld, skôr aby ukázal internetovým diskutérom a hejterom to, čo si vyslovene pýtali. Nové autá spochybňovali rovno tromi slovami – Citroen Xantia Activa. Prípadne ešte dvomi – zlý vodič. Kým to druhé sa vysvetľuje ťažko, to prvé sa vysvetliť dá.

Takže je Xantia Activa lepšia v losom teste než nové moderné autá so všetkými asistenčnými systémami, vysokopevnostnými oceľami a rafinovanými podvozkami?

Dlhý príbeh stručne: nie. Ani náhodou. Aj tak ale dokáže to, čo mnohé dnešné autá zvládnu jedine s pomocou ESC. Stabilizačný program, ktorý Xantia svojho času nemala.

Komentátor vo videu veci skutočne pekne vysvetľuje a s videom a jeho výsledkami sa nedá nič iné ako súhlasiť. Z nasledujúceho videa si tak môžete odniesť hneď niekoľko poznatkov. Jednak ten, že pre dobrú ovládateľnosť auta sú extrémne dôležité pneumatiky – ich kvalita, vek a kľúčové vlastnosti. Ďalej, že Xantia Activa nie je schopná prekonať najlepších v losom teste dnes – najmä preto, lebo súčasný losí test je výrazne náročnejší a tiež preto, lebo nemá ESC. Po tretie: Xantia Activa je aj dnes mimoriadne auto s mimoriadnymi jazdnými vlastnosťami. Avšak ani ona, ani najlepší možný šofér nedokáže to, čo ESC áno: brzdiť v milisekundách s každým kolesom zvlášť. Pozrite si videjko, dostupné sú aj titulky, ak by vám španielština robila ťažkosti.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: YTB

Komentáre k článku


Stream naživo