2014-07-10 04:00:00
Motor Kombat - netradičné
Motor Kombat - netradičné porovnávanie áut, v tretej časti v úlohe lapača dievčat...

Motor Kombat Kia Rio vs. Škoda Fabia 3/3: Dizajn

Dnes sa rozhodne, kto z dvojice Kia Rio a Škoda Fabia zvíťazí v našom autičkárskom dueli Motor Kombat.

Po dvoch kolách Motor Kombatu medzi Kia Rio a Škodou Fabia, v ktorých sme sa  zamerali na vnútorný priestor a bezpečnosť, tesne vedie Rio. Dnes teda ide v našom súboji populárnych subkompaktov o všetko. Budeme porovnávať prevádzkové parametre a samozrejme cenu, na ktorú sú záujemcovia o danú triedu obzvlášť citliví. A vás, milí podkapoťáci, necháme v hlasovaní rozhodnúť o tom, kto je zo súperiacej dvojice atraktívnejší.

Nie je základ ako základ

Fabia už má svoje roky a je to na nej vidno. Čiastočnú vzpruhu zabezpečil facelift spred niekoľkých rokov, ale aj ten je už „vypozeraný“. Čerstvejšie Rio zatiaľ plastiku nepotrebovalo a treba povedať, že v porovnaní s predchodcom ide po dizajnovej stránke o revolúciu. Prevrat spôsobil nemecký dizajnér Peter Schreyer, ktorý v Kii zaviedol nový poznávací znak, tigrí nos.

V interiéroch oboch testovaných vozidiel dominujú tvrdé plasty, v rámci segmentu nič nezvyčajné. Vo vyššej verzii Rio sú však plasty palubnej dosky a výplne dverí mäkčené. Kabína Ria však vyzerá modernejšie a takpovediac útulnejšie. Môže za to aj vyššia spodná línia okien, no druhou stranou mince je mierne horší výhľad z Ria. Po stránke ergonómie niet čo vyčítať ani jednému z rivalov. Kia sa poučila a zanechala tradičné ázijské „vychytávky“ ako ovládanie palubného počítača na absurdnom mieste a mimo dosahu ruky.

Vo Fabii nič podobné tiež nehrozí aj preto, že testovaný základ nie je na rozdiel od Ria vybavený palubným počítačom. Celkovo je základná konfigurácia Fabie chudobnejšia na výbavu. V porovnaní s Kiou si treba priplatiť za klimatizáciu, spomínaný palubný počítač, elektrické ovládanie okien, centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním, hlavové airbagy a ďalšie drobnosti.

Základ Fabie je teda lacnejší, po dorovnaní výbavy sa úlohy vymenia. Navyše Kia montuje v základe výkonnejší motor, ktorý má o jeden valec viac, poskytuje o 19 kW väčší výkon, lepšiu dynamiku, napriek tomu spotrebuje menej paliva. Treba ešte zarátať výhodu 7-ročnej záruky v Kii oproti dvojročnej garancii v Škode a je jasné, že posledná disciplína Motor Kombatu má jednoznačného víťaza.

Pre niekoho to však nemusí byť také jednoznačné. Ak totiž preferujete najnižšiu cenu a uspokojíte sa napríklad s jednoduchším vybavením (nebudete uvažovať o dorovnávaní výbavy na úroveň modelu Rio), stačia vám štyri miesta v kabíne, potrebujete väčší kufor (o 27 litrov v základe o 200 pri sklopených zadných sedadlách), alebo máte napríklad väzby na značku – pre vás môže (a zrejme aj bude) víťazom Fabia. Aj pri inej voľbe parametrov by mohlo porovnanie dopadnúť inak. Záverečná voľba bude nakoniec naozaj na vašom rozhodnutí...

Verdikt

Aj keď po dvoch kolách to bolo naozaj veľmi tesné, Kia Rio zvíťazila v našom hodnotení základných verzií vďaka vyššej užívateľskej atraktivite. Poskytuje lepší balík priestorovej ponuky, bezpečnosti, technickej vyspelosti a užívateľskej prívetivosti.

 

Pozrite si aktuálnu ponuku testovacích modelov

 

MOTOR KOMBAT

Porovnávané parametre

3. VÝKON RIO   FABIA  
  hodnota kombat výsledok hodnota kombat výsledok
výkon motora 63 kW(86 k) 1 44 kW(60 k) 0
zrýchlenie na 100km/h 13,1 s 1 16,5 s 0
         
Motor Kombat VERDIKT   2   0
         
4. SPOTREBA RIO   FABIA  
  l/100km kombat výsledok l/100km kombat výsledok
mesto 6   7,3  
mimo mesta 4,3   4,5  
kombinovaná spotreba 5 1 5,5 0
         
Motor Kombat VERDIKT   1   0
         
5. ZÁRUKA RIO   FABIA  
    kombat výsledok   kombat výsledok
záruka - počet rokov 7 1 2 0
         
Motor Kombat VERDIKT   1   0
         
6. VÝBAVA A CENA RIO   FABIA  
  hodnota v € kombat výsledok hodnota v € kombat výsledok
zakladná cena 10640 0 9047 1
cena výbavy        
Hlavové airbagy 0   295  
Deaktivacia airbagu 0   44  
Asistent rozjazdu do kopca 0   55  
Rezerva na oceľovom disku 0   78  
Palubný počítač 0   50  
Klimatizácia 0   1029  
Elektrické ovládanie okien + centrál 0   602  
Alarm 0   595  
         
Cena doplnkovej vybavy na dorovnanie ponuky 0 1 2748 0
Spolu výsledná cena po dorovnaní 10640   11795  
(uvádzané ceny nezohľadňujú akciové ponuky a akčné balíky)        
Motor Kombat VERDIKT   1   0

      

      ZÁVEREČNÝ MOTOR KOMBAT VERDIKT:                                   14                                      8

 

motorkombat

Komentáre k článku


Stream naživo