2015-01-17 02:30:00
Irizar Fun and Relax
Irizar Fun and Relax na podvozku Volvo pre Student Agency
Zdroj: Student Agency

RegioJet získal licenciu z Banskobystrického kraja, ponúkne polovičné ceny

17. januára – Spoločnosť RegioJet môže začať voziť cestujúcich na diaľkovej autobusovej linke Banská Bystrica - Bratislava.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) jej udelil licenciu na prevádzkovanie tejto linky. Informoval o tom hovorca BBSK Vladimír Gürtler. Predseda BBSK Marian Kotleba verí, že táto linka pomôže rozvoju Banskobystrického kraja, zlepší život jeho občanov, zvýši komfort a služby dopravcov pre cestujúcu verejnosť a podporí podnikateľské prostredie.

O udelenie licencie na prevádzku autobusovej linky Banská Bystrica - Nitra - Bratislava požiadala BBSK spoločnosť RegioJet po tom, ako jej túto licenciu odmietol udeliť Bratislavský samosprávny kraj. Ako pred týždňom uviedol Radim Jančura, majiteľ českého hodlingu Student Agency, ktorého je RegioJet súčasťou, novú autobusovú linku chcú začať prevádzkovať od 1. februára. Na trase bude jazdiť denne štrnásť spojov. Jančura avizoval, že cestujúci budú na trase medzi Banskou Bystricou a Bratislavou môcť využívať najluxusnejšie autobusy v Európe za polovičné ceny, než platia v súčasnosti.  

Dopravca má osem nových autobusov Fun & Relax značky Irizar na podvozku Volvo, každý za 350 tis. eur. Tieto typicky žlté klimatizované autobusy s kapacitou až 63 miest ponúknu cestujúcim nadštandardný servis (stevard/ka na palube autobusu, zadarmo nápoje, denná tlač a časopisy, ako aj wifi pripojenie), pohodlie kožených sedačiek. Sedadlá sú vybavené dotykovými obrazovkami s HD rozlíšením, USB pripojením a rádiom. Cestujúci tak môže využiť rôzne možnosti individuálnej palubnej zábavy, napríklad sledovanie online TV vysielaní, premietanie filmov, hranie hier či počúvanie rádia.

Zdroj: Student Agency
Zdroj: Student Agency

Pravidelnú autobusovú linku Bratislava - Banská Bystrica chcela firma RegioJet pôvodne začať prevádzkovať 3. novembra. Bratislavský kraj jej však na základe nesúhlasného stanoviska Nitrianskeho kraja, respektíve mesta Nitra, odmietol na túto linku vydať licenciu. Na protest proti tomuto rozhodnutiu firma minulý týždeň rozbehla v Bratislavskom a Nitrianskom kraji prostredníctvom 50 bilboardov kampaň proti korupcii a klientelizmu. Dopravca tvrdí, že splnil všetky zákonné požiadavky pre získanie licencie.

„Nedotované spojenie Bratislava - Nitra - Banská Bystrica môže byť prevádzkované tisíckami autobusových dopravcov. Jediný, kto rozhoduje o existencii daného spojenia, je zákazník, teda trh, nie politici Frešo, Belica a Dvonč,“ uviedol Jančura na adresu predsedov Bratislavského a Nitrianskeho kraja, ako aj primátora Nitry. „Získanie licencie existuje len preto, aby sa overilo, či dané spojenie nie je v súbehu s dotovanou dopravou. Keďže neexistoval právny dôvod, aby licencia nebola vydaná, konkurencia si našla primátora Nitry Dvonča,“ dodal Jančura. Upozornil na nerovnaké podmienky pri udeľovaní licencie na autobusovú dopravu. Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vydal licenciu na prevádzku autobusovej linky Želiezovce - Levice - Nitra - Bratislava firme Jaroslav Tomek - Tomecar zo Želiezoviec, hoci predtým s odvolaním sa na odmietavý postoj mesta Nitra nesúhlasil, aby Bratislavský kraj udelil licenciu RegioJetu na nedotovanú diaľkovú autobusovú linku Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. Spojenie zo Želiezoviec do Bratislavy sa pritom čiastočne prekrýva s druhou trasou. RegioJet to považuje za ďalší dôkaz podivných praktík v Nitrianskom kraji.

Zdroj: Student Agency

„Pre mňa je to signál, že Nitriansky samosprávny kraj je krajom klientelizmu a korupcie a úradníci pána Dvonča (primátora Nitry) nemôžu argumentovať, že táto linka okrem iného obsluhuje i mesto Levice, ktoré má spojenie s Bratislavou dve hodiny vlakom. Teraz som dvakrát viac rád, že som upozornil verejnosť na klientelizmus a korupciu na spomínaných úradoch,“ zareagoval vo štvrtok na udelenie licencie inému dopravcovi Radim Jančura. Jaroslav Tomek - Tomecar podľa RegioJetu požiadal Nitriansky kraj o licenciu na autobusovú linku zo Želiezoviec do Bratislavy 24. novembra 2014. Keďže ani Bratislavský kraj nemal pripomienky, Nitriansky kraj vydal licenciu 12. januára na dva páry posilových autobusových spojov za týždeň zo Želiezoviec do Bratislavy v regióne s vysokou nezamestnanosťou. „Tieto spoje vozia cestujúcich v pondelok za prácou a v piatok sa vracajú domov. Ide o riešenie mobility ľudí zo sociálne slabého regiónu a ich dochádzanie prevažne za pracovnými príležitosťami dvakrát za týždeň," uviedla hovorkyňa predsedu Nitrianskeho kraja Oľga Prekopová. Kraj by podľa nej rovnako postupoval aj v prípade každého iného záujemcu. „Tomecar sa sťažuje na obmedzenia a znevýhodňujúce podmienky, čo vylučuje klientelizmus v postupe NSK a potvrdzuje jeho principiálnosť,“ dodala Prekopová.

RegioJet pôvodne požiadal vlani 24. augusta Bratislavský kraj o licenciu na autobusovú dopravu na trase Bratislava - Trnava - Sereď - Nitra - Žarnovica - Žiar nad Hronom - Zvolen - Banská Bystrica. Pre nesúhlas so zastavovaním v menších mestách z dôvodu regionálnej dotovanej dopravy RegioJet žiadosť zúžil iba na medzikrajské spojenie Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. RegioJet napriek tomu, že sa zaviazal, že jeho spoje nebudú v súbehu s inou dotovanou autobusovou dopravou, licenciu nezískal.

„Dôvody pre neudelenie licencie RegioJetu boli okrem iného tie, že sa v Nitre bude rekonštruovať autobusová stanica a nové linky by nebolo možné na nástupištiach vybavovať, že by to spôsobilo príliš mnoho problémov. Mesto a kraj argumentovali tiež tým, že liniek je dosť a ďalšie netreba,“ pripomenul Jančura. Pozastavil sa nad tým, ako je teda možné, že u iného dopravcu, ktorý o licenciu žiadal o tri mesiace neskôr a má v zozname zastávok tiež Nitru, sa táto argumentácia vôbec neobjavila. „Existuje podľa mňa jediné vysvetlenie - že to bez korupcie a klientelizmu na tomto úrade takzvane nejde,“ predpokladá Jančura.

Na vydanie licencie je potrebný súhlas všetkých krajov, cez ktoré autobusová linka vedie. Keďže Nitriansky a Bratislavský kraj názor nezmenili, je otázne, či pri vydaní licencie nebol porušený zákon o cestnej doprave.

Hliadky dopravnej polície na 17.01.2015

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá metalíza
D2 VW Golf modrá
okres Pezinok VW Golf biela
okres Senec Škoda Fabia modrá
okres Malacky Škoda Fabia biela
BA – mesto VW Golf modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia biela
okres MA, PK, SC VW Golf sivá
Trnavský kraj 14 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Škoda Superb čierna, VW Golf biela, VW Passat čierna
Operatívne v celom TT kraji VW Passat čierna
okres Dunajská Streda Škoda Fabia modrá
okres Senica Škoda Fabia modrá
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Trnava Škoda Superb hnedá, VW Golf sivá
Trenčiansky kraj 13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 VW Passat modrá
okres  Partizánske VW Golf modrá
okres  Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres  Prievidza VW Golf sivá
okres  Trenčín a Ilava VW Golf modrá
Nitriansky kraj 29 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Škoda Superb sivá, Kia cee´d hnedá
okres Nové Zámky Škoda  Fábia zelená
okres Levice Škoda Fabia biela
okres Komárno Škoda Fabia modrá, Opel Astra biela
okres Topoľčany Škoda Fábia sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Škoda Superb čierna
okres Banská Bystrica VW Golf biela
okres Brezno Škoda Fabia biela, VW Passat čierna, Škoda Superb hnedá
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca Škoda Octavia modrá
okres Rimavská Sobota Seat Leon sivá
okres Veľký Krtíš          Kia cee´d biela
okres Zvolen Škoda Fabia modrá
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
Žilinský kraj 12 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
okres Čadca, Kysucké Nové Mesto Škoda Fabia modrá
okres Liptovský Mikuláš, Ružomberok Škoda Superb čierna, VW Golf sivá
okres Martin, Turčianske Teplice Seat Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okres Žilina, Bytča VW Golf modrá, Škoda Superb čierna
Prešovský kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Škoda Superb čierna, Seat Leon sivá, VW Passat čierna
okres Humenné Škoda Fabia sivá
okres Kežmarok VW Golf modrá
okres Prešov VW Golf modrá
okres Poprad Škoda Superb sivá
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
Košický kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 4 neoznačené hliadky polície
okres Rožňava Škoda Superb čierna
okres Trebišov Škoda Fabia biela
D1, okres Košice - okolie Seat Leon sivá
D1, R1, R4, okres Košice - okolie Škoda Superb strieborná

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

jv
ZDROJ: SITA, minv.sk

Komentáre k článku


Stream naživo