2013-11-26 10:00:00
Zarosené sklá auta sú
Zarosené sklá auta niekedy znemožňujú výhľad, preto sú nebezpečné

DOBRÁ RADA: Rosia sa vám sklá? Vyskúšajte jablko! Pomôže, aj keď iba na chvíľu

Posledné dni začínajú na väčšine územia prinášať motoristom „radosti“ v podobe všetkých jesenno-zimných strastí.

Prvý sneh takmer na celom Slovensku pripomenul viacerým: treba prezuť! Kým nie je neskoro, lebo ste tak mali už urobiť aspoň pred týždňom – dvoma, určite to nenechávajte na „potom“ a urobte to skôr, ako dostanete pokutu. Zatiaľ sa snehových vločiek nenavalilo toľko, aby sme ich museli odhŕňať aj zo svetiel, zo strechy a vôbec z povrchu auta. Vlastne ako kde - pod Tatrami veru napadlo snehu dosť. Chladné počasie však prinieslo všade „radosť“ v podobe zahmlených okien. Dôvody sú dva:

  1. tečie vám niekam do auta a vlhkosť sa zráža na chladných plochách
  2. vonku je tak vlhko, že rosný bod sa vám vytvoril na vnútornej strane skiel

V jednom aj v druhom prípade treba konať. Bod č. 1 znamená nájsť a odstrániť netesnosť, nebodaj dieru, kade sa voda dostáva do auta. Hoci platí, že najlepšou izoláciou voči vode je diera (kade voda vytečie), nie vždy to musí vyhovovať aj v prípade nášho tátoša.

S tým, čo sa deje v bode č. 2 veľa nenarobíte. Ba predsa – majte ošetrené sklené plochy zvnútra proti zahmlievaniu. Prípravkov na to je od výmyslu sveta – nie všetky fungujú. Presnejšie nie všetky zabraňujú zahmlievaniu skiel rovnako dobre.

Prvá pomoc: utrite sklá, pustite naplno ventilátor a výduchy nasmerujte na sklá. Pomôže zapnutá klimatizácia, ktorá vysušuje vuduch. Ak ju nemáte, pootvorte trocha okná, aby sa vlhký vzduch mal šancu dostať čo najskôr von z kabíny auta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo však v prípade, keď vás zastihne príroda nepripraveného a vy máte zvnútra vyzrážanú vlhkosť na sklách? Nič nevidíte, jazdiť sa tak veľmi nedá. Čo s tým? V prvom rade ich neutierajte rukami! Nabudúce sa na týchto miestach vyzráža ešte viac vodnej pary. Preto ich najprv vyutierajte dosucha a potom aplikujte nejaký „protizahmlievač". Čo keď žiadny nie je na dosah?

Jablko nielen na chuť

Ak máte poruke jablko, takmer ste vyhrali! Síce iba na chvíľu, ale je to viac, ako nič. Ako postupovať? Nuž, celkom jednoducho. Rozrežte jablko (keď sa nedá, tak odhryznite z neho) a dužinou natrite vnútornú časť okna. Nenechajte zaschnúť a rozotrite čistou handrou, alebo papierovou utierkou, ktorá nepúšťa vlákna a potom rozleštite dosucha. Musí zostať len tenučká vrstva, aby aj v prípade, že sa objaví trocha vodnej pary, zostalo okno priehľadné.

Môžete experimentovať s rôznymi odrodami, farbami aj veľkosťami jabĺk. Sladké viac lákajú na jedenie, ale majú aj viac šťavy a sú vhodnejšie. Na skle sa darí aj kyslejším odrodám. Ale ktorá je lepšia – to treba vyskúšať...

Nevydrží dlho

Aj jeden priemyselne vyrábaný preparát mal základ v jablkovom koncentráte. No obsahoval aj ďalšie látky, ktoré uľahčovali nanášanie, zvyšovali pevnosť filmu a stabilizovali ho. Výrobca odporúčal obnoviť vrstvu po dvoch týždňoch. S obyčajným jablkom možno vydržíte polovicu. V prípade nutnosti to stačí. No ak chcete mať pokoj, odporúčame vám skúsiť autokozmetiku. Nájdete množstvom rôznych prípravkov. Za ich účinnosť neručíme, no mali vy vydržať dlhšie. Hor sa do práce a nerušený výhľad!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo