2013-05-03 05:00:00
Bozkávanie za volantom
Bozkávanie za volantom? Iba ak na parkovisku, alebo v garáži...

Bozkávanie za volantom - je to na pokutu?

Už ste zažili, že vodič pred vami jazdil od kraja po kraj cesty ako opitý? Nevenoval sa úplne vedeniu auta, možno kvôli bozkom.

Ako manažér by prepadol, veď správne vedenie a venovanie sa tomu, čo máte robiť je dôležité. Tak je to pre vodičov ustanovené aj v Zákone o cestnej premávke. Ďalej už vysvetľuje dopravný analytik Ján Bazovský:

„Jedna z elementárnych ale zároveň aj najvšeobecnejších povinností vodiča je uvedená v v §4, ods. 1, písm. c.Tá vodičovi ukladá povinnosť venovať sa plne vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke. Zistiť, či sa vodiči v každom okamihu venujú len vedeniu vozidla a pozorne sledujú dianie okolo seba je samo o sebe prakticky nemožné a tým pádom nepostihnuteľné. Porušenie tohto ustanovenia Zákona o cestnej premávke býva preto vždy spojené s porušením ďalších dopravných predpisov a často je uvádzané ako príčina dopravnej nehody alebo škodovej udalosti. Správanie vodiča v premávke ovplyvňuje najmä povaha jeho osobnosti, profesionálne schopnosti a zmysel pre zodpovednosť. Nároky na pozornosť vodičov, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky, sú vzhľadom na pribúdajúci počet vozidiel a hustotu premávky čoraz vyššie.“

Vysvetlenie:

„Povinnosť vodiča uvedená v §4, od. 1, písm. c) je uvedená dosť všeobecne, dá sa rozdeliť na niekoľkých základných častí. Počas jazdy by mal vodič sledovať:

- pokyny a informácie vyplývajúce z dopravných značiek a dopravných zariadení a pokyny policajtov pri riadení premávky

- ostatných vodičov vozidiel a iných účastníkov cestnej premávky

- vedenie vlastného vozidla v premávke

Dopravné značenie na cestách občas nie je celkom zrozumiteľné a správanie sa iných účastníkov premávky je nevyspytateľné. To ovplyvniť nevieme. Ovplyvniť však vieme bezpečnú jazdu vlastného vozidla. Tú by nám však okrem klasických činností (sledovanie vozidiel pred a za nami, dopravných značiek, ukazovateľa rýchlosti) nemalo rozptyľovať neustále ladenie autorádia, konverzácia so spolujazdcami, hádka s manželkou, či hľadanie neuhasenej cigarety na podlahe vozidla, alebo utieranie si zamastených rúk po bagete do papierovej utierky pohodenej kdesi na zadných sedadlách.“

Redakčný dodatok:

Je máj, lásky čas, takže pribúda ďalší faktor a to je bozkávanie za volantom. Takéto správanie vodičov a ich spolujazdcov je síce nezodpovedné ale inak beztrestné. Pokutu by ste mohli dostať, keby ste napriek upozorneniu policajta v bozkávaní aj ďalej pokračovali. Ibaže by sa policajti odvolávali práve na už spomínaný paragraf 4... A veru, viete čo sa začalo diať? Aby vybrali na pokutách, tvrdia, že vodič sa musí venovať sledovaniu cestnej premávky ešte aj vtedy, keď stojí na križovatke na červenú! Takže žiadne bozkávanie, žiadne nežnosti, nič nebude! Lebo vám za to naparia pokutu 60 eur. Keď sa už nemôžete zdržať prejavov nežnosti pri jazde, odbočte radšej na parkovisko, alebo aspoň odstavte vozidlo na bezpečnom mieste.

Bozkávanie sa v máji pod rozkvitnutou čerešňou býva romantické, príjemné a vzrušujúce zároveň. Ale len vtedy, keď pod ňou nesedíme v rozbitom aute a takmer načisto dolámaní.

 

1 - Nevenovanie pozornosti jazde spôsobené únavou vodiča alebo jeho rozptyľovaním inou činnosťou má najtragickejšie následky na diaľniciach a rýchlostných cestách.

 

2 - Vodiči, ktorí dostatočne nesledujú situáciu v premávke často prehliadajú dopravné značky a dopravné zariadenia.

 

3 - Porušenie povinnosti vodiča podľa §u 4, ods. 1, písm. c) je častou príčinou dopravných nehôd.

 

4 - Bozkávanie za volantom nie je až taký ojedinelý jav na slovenských cestách.

Ján Bazovský, jv

Komentáre k článku


Stream naživo