2015-10-20 09:30:00
Olej v aute budeme
Olej v aute budeme meniť ako náplne v tlačiarni, alebo ako byterku
Zdroj: Castrol

VIDEO: Budeme meniť olej v aute ako náplne v tlačiarni? Castrol už má riešenie

Pred časom nepredstaviteľné, dnes celkom možné - výmena oleja za 90 sekúnd.

Asi nikoho, kto sa stará o svoje auto tak, ako treba, nemusíme presviedčať, že pravidelná a včasná výmena oleja patrí k základným úkonom údržby. Ak chcete, aby vám auto dlho a bezproblémovo slúžilo, je to nevyhnutná podmienka výdrže motora.

Nejde pritom o extrémne komplikovaný servisný zákrok, no je to špinavá robota, navyše časť z nej pod autom. Preto sa spoliehame na servis. Castrol si ale myslí, že by sa výmena oleja dala zjednodušiť. Navrhol riešenie, ktoré z výmeny oleja robí doslova banálnu záležitosť. Výmena oleja aj filtra je potom záležitosťou zhruba minúty a pol.

Systém je pomerne jednoduchý. Ide vlastne o princíp mazania motora s takzvanou suchou kľukovou skriňou. Olej sa zhromažďuje v nádrži, odkiaľ sa čerpadlom dostáva do motora. Ďalšie čerpadlo ho potom odčerpáva späť. Niekomu v Castrolu ale prišlo na um, že namiesto vypúšťania a dolievanie oleja by bolo jednoduchšie vymeniť celú nádrž aj s náplňou.

Zdroj: Castrol
Zdroj: Castrol

Takto funguje systém Castrol Nexcel. Olejová nádrž je spoločne s olejovým filtrom uzavretá v jednom uzavretom boxe. Celá „výmena oleja“ potom prebieha iba odobratím a nahradením tejto bunky. V reáli to bude vyzerať podobne, ako by ste vymenili autobatériu. Čiže na to netreba žiadne (špeciálne) náradie, zdvihák, či montážnu jamu. Stačí rovná plocha a prístup pod kapotu. Takže kým manželka nakúpi, vy si vymeníte olej a ešte vám zostane fúra času...

Zavedenie systému Nexcel by malo mať pozitívny dopad aj na ekológiu. Castrol bude tieto jednotky odoberať späť a olej z nich recyklovať opätovnou rafináciou na mazivo. Castrol otestoval systém na mnohých vozidlách. Od mestských nákupných tašiek až po pretekárske špeciály. Testovalo sa až do preťaženia 1,8g (zodpovedá tomu brzdenie zo 100 km/h na nulu za 1,6 sekundy). Skúšal sa prietok oleja až do 600 litrov za minútu, čo je asi 10 až 20 krát viac, ako je potrebné v bežných osobných autách.

Zdroj: Castrol

Prvým vozidlom, do ktorého sa tento systém bude sériovo montovať je Aston Martin Vulcan. Hoci tento okruhový špeciál na bežnch cestách asi bežne nestretnete, ako vzor pre zaťažkávaciu skúšku je určite dobrý. Castrol si verí a rokuje s mnohými automobilkami. Sľubuje do piatich rokov rozšírenie systému Nexcel aj do bežných áut.

Otázkou je, čo to urobí s cenou áut, lebo systém (aspoň spočiatku) nebude lacný. A čo v prípade, že budete mať „žravé“ aut, ktoré sa nebude hanbiť vypýtať si aj celý jeden liter oleja na 1000 kilometrov. Zdá sa, že toto budú ešte musieť v Castrole domyslieť, ak má byť systém úspešný.  

Jozef Vydra
ZDROJ: castrol.com

Komentáre k článku


Stream naživo