2024-02-25 12:06:00
Ineos Fusilier
Ineos Fusilier
Zdroj: Ineos

Ineos predstavil svoj druhý model. Fusilier je menší a stojí na novej platforme

Ineos Fusilier príde na trh v dvoch verziách. Ako elektromobil a ako EV s REX.

Ineos sa pri svojom druhom menšom a kratšom modeli vydáva cestou, ktorú vyšliapalo BMW a dnes sa po nej rozhodla ísť Mazda. Pre zákazníkov, ktorým stačí menší dojazd na kratšie výpravy za terénnym dobrodružstvom, či za povinnosťami v meste prináša lokálne bezemisný elektromobil menom Fusilier. Pre tých, ktorí vyžadujú väčší dojazd v spolupráci s rakúskou Magnou skonštruoval Fusilier s predlžovačom dojazdu prostredníctvom pravdepodobne benzínového motora pod prednou kapotou, ktorého úlohou bude nabíjať baterky pre pohon elektromotormi na oboch nápravách. To automaticky výrazne zvyšuje efektivitu a znižuje enviromentálnu záťaž a emisie vozidla. Zároveň to ponúka možnosť auto ako nabíjať, tak tankovať na miestach, kde infraštruktúra na nabíjanie nie je dostatočná - teda v teréne, na vidieku, či na výpravách v ďalekých krajinách. Už to len správne vyvážiť, aby Fusilier s REX nebol zbytočne ťažký a vlastne to isté platí aj o modeli Fusilier EV. 

Detaily o pohone a parametre zatiaľ nemáme. Ineos prezradil len to, že Fusilier je postavený na skateboardovej platforme, kde batéria v podvozku tvorí nedeliteľnú súčasť konštrukcie. Ak by sa motor nachádzal pod prednou kapotou, čo znie najlogickejšie (BMW i3 malo malý motorkový motor vzadu v podvozku), mohlo by to znamenať, že Fusilier EV voľný priestor Podkapotou využije na ďalší úložný priestor. 

V tlačovej správe k modelu sa zároveň píše, že Ineos aj v súvislosti s týmto modelom, no najmä s väčším Grenadierom vyvinul vozidlo s vodíkovým pohonom, avšak vzhľadom na chýbajúcu infraštruktúru si takýto model zatiaľ odložia. Výhybka smerom k REX modelu je pochopiteľná. Využije infraštruktúru a pritom v reálnych podmienkach zníži emisie CO2. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ineos

Komentáre k článku


Stream naživo