2023-04-27 09:00:00
ČSOB
ČSOB
Zdroj: ČSOB

Kupujete si nové auto? Na toto by ste nemali zabudnúť!

Kúpa nového vozidla je proces, ktorý je príjemný vo výsledku, no samotná cesta k výberu môže byť pre niektorých motoristov náročnejšou.

O to viac v prípade, keď sa nezaoberáme len tými príjemnejšími vecami ako vzhľad auta či jeho značka, ale riešime aj otázky ako povinné zmluvné poistenie, pripoistenia a ďalšie „papierovačky“. Pripravili sme si pre vás preto niekoľko praktických tipov a informácií, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní a nákupe nového vozidla.

 

Vyberajte s rozumom

Nové alebo jazdené  (a ak áno, tak s koľkými kilometrami na tachometri), aká značka, model a za koľko...? Veríme, že tieto otázky má v sebe pred kúpou zodpovedané takmer každý vodič – a neexistuje na ne ani žiadna univerzálna odpoveď či riešenie. Výber konkrétneho auta závisí od vašich preferencií, potrieb, financií a kompromisov, ktoré ste ochotní urobiť.

Mysleli ste však aj na to, že nové vozidlo – okrem toho, že prichádza s väčšou istotou minima vzniknutých problémov v prvých rokoch, pomáha aj ušetriť? A to nielen na opravách či spotrebe pohonných hmôt. V prípade, že je auto vybavené niektorým z pokročilých asistenčných systémov vodiča ako je systém automatického núdzového brzdenia, parkovací asistent, parkovacie senzory alebo parkovacia kamera, môžete ušetriť aj na povinnom zmluvnom poistení – až do 7%.

CTA: Pozrite sa, ako môžete ušetriť pri uzatváraní povinného zmluvného poistenia

Pozor na zmluvy

Radu „dávaj si pozor“ zvyčajne dávame ľuďom, ktorí kupujú ojazdené vozidlo, rovnako by mali byť obozretní aj tí, ktorí si kupujú nové auto alebo kupujú auto z bazára od oficiálneho predajcu. Preštudujte si podrobne všetky zmluvy, predovšetkým kúpnu zmluvu a podmienky záruky a pýtajte sa na všetko, čo vám nie je jasné. Predídete tak množstvu problémov.

Auto mám, čo ďalej?

Predtým, ako sa vyberiete s novým tátošom brázdiť cesty, skontrolujte, či ste už vybavili všetko zo zoznamu nevyhnutných „vybavovačiek“, bez ktorých by ste jazdiť rozhodne nemali.

  • Povinné zmluvné poistenie: Prvým krokom po kúpe auta je uzatvorenie povinného zmluvného poistenia (ďalej aj PZP). Ide o základné poistenie, ktoré musí mať každé vozidlo v cestnej premávke a je potrebné uzatvoriť ho najneskôr v deň prvého použitia motorového vozidla. Keďže podmienky PZP sa líšia, je dôležité preštudovať si, čo všetko pokrýva. Zamerajte sa aj na to, či uzavretím zmluvy s konkrétnou poisťovňou získate nejaké benefity a poriadne si zrátajte, koľko vás bude povinné zmluvné poistenie stáť. Ak si  uzatvoríte, povinné zmluvné poistenie v ČSOB online alebo prostredníctvom aplikácie Smartbanking s aspoň jedným pripoistením alebo Asistenčnou službou Prémium  do 6.júna, môžete vyhrať palivovú kartu v hodnote 10 eur.

CTA: Prepočítajte si  PZP v ČSOB Poisťovni a tankovanie môžete mať zadarmo!

  • Havarijné pripoistenia: Havarijné pripoistenia nie sú povinné, rozhodne sa však oplatia – pre každý prípad. Nakombinujte si ich k PZP v ČSOB Poisťovni podľa vlastného výberu a prepočítajte si, koľko vás vyjde pripoistenie skiel, živelnej udalosti, stretu auta so zverou či krádeže vozidla. Rovnako ako pri PZP, aj uzatvorenie havarijného poistenia do  6. júna vám môže priniesť výhru v podobe palivovej karty v hodnote 50 EUR.
  • Registrácia vozidla: Ďalším potrebným krokom je jeho registrácia. Nové auto musí byť zaregistrované v evidencii vozidiel, ktorú vedie dopravný inšpektorát. Pri registrácii budete okrem dokladu totožnosti potrebovať doklady o kúpe vozidla, technický preukaz a doklad o uzatvorenom povinnom zmluvnom poistení. Vykonať to musíte do 30 dní od kúpy. Pokiaľ kupujete zánovné auto od iného majiteľa, nahlásiť v evidencii vozidiel zmenu držiteľa predávaného auta môže na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte buď predávajúci (doložením overenej kúpnopredajnej zmluvy) alebo kupujúci. Od 1. 1. 2023 už došlo k zrušeniu dvojkrokového prehlásenia vozidla, a tak odhlásenie a prihlásenie prebieha spolu v jednom kroku.
  • Registrácia do systému eCall: Ide o nový bezpečnostný systém, ktorý je povinný pre všetky nové autá. Ak sa stane nehoda a airbag sa otvorí, systém automaticky zavolá na číslo 112 a pošle informácie o vašej polohe. Ak ste novým majiteľom vozidla vybaveného eCallom, rozhodne ho registrujte čím skôr.
  • Parkovacie povolenie: Ak bývate v oblasti s regulovaným parkovaním, môžete potrebovať parkovacie povolenie.
  • Výbava auta pre prípad poruchy: Posledný krok, ktorý vám pomôže k bezpečnosti ešte predtým, než sa vyberiete na cesty je povinná výbava auta: prenosný výstražný trojuholník, reflexný odev umiestnený v dosahu sedadla vodiča, náhradné koleso s pneumatikou alebo lepiacu sadu na opravu defektu (nevzťahuje sa, ak máte pneumatiky typu Runflat). Samozrejmosťou je aj povinná autolekárnička.

Viac o bezpečnosti na cestách, povinnom zmluvnom poistení a havarijných pripoisteniach nájdete na www.csob.sk.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR ČSOB

Komentáre k článku


Stream naživo