2018-03-22 18:28:08
Mototechna
Mototechna Ilustračné foto
Zdroj: AAA Auto

JAZDENKY: V kurze vozidlá SUV, rastie záujem o štvorkolky a tempomat

Oproti roku 2016 vlani výrazne vzrástol záujem o vozidlá SUV, a to nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Maďarsku a Poľsku.

Značne vyššej obľube sa tešia  automobily s pohonom všetkých štyroch kolies, rovnako tak  vozidlá s automatickou prevodovkou. Rastie tiež záujem o tempomat a hmlovky. Tieto výsledky vyplynuli z pravidelnej analýzy predajov medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO, ktorá pôsobí vo všetkých vyššie spomenutých krajinách.

Počet ponúkaných vozidiel inzerovaných na trhu jazdeniek na Slovensku medziročne narástol z 558 000 vozidiel v roku 2016 na vlaňajších 588 000. Ešte väčším tempom potom rástol aj záujem kupujúcich  o automobily, čo potvrdzuje aj najväčší predajca jazdeniek u nás. „Predaje automobilov v našich autocentrách v minulom roku na Slovensku medziročne vzrástli a najväčším tempom rastie záujem o SUV-čka. Ten v roku 2017 vzrástol v porovnaní s rokom 2016 o 43 %,“ uviedla generálna riaditeľka medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová. Polepšili si aj kombíky a hatchbacky. Naopak klesol záujem o pick-upy.  

Predaje vozidiel s pohonom 4x4 zaznamenali v sieti AAA AUTO na Slovensku medziročný nárast o 22 %. U našich českých susedov  to bolo o 18,7 %, nárast  v Poľsku bol dokonca až o 56,7 %. „Vďaka dobrej ekonomickej situácii si ľudia nielen u nás, ale aj v ostatných krajinách, kde naša spoločnosť pôsobí, môžu dovoliť nákup vozidla s vyšším stupňom výbavy, kam vozidlá SUV spravidla skoro vždy patria,“ podotkla Karolína Topolová. Rastúci záujem je vo všetkých štyroch krajinách Vyšehradskej štvorky aj o vozidlá s automatickou prevodovkou. Na Slovensku činil nárast predajov týchto vozidiel 48,5 %. České pobočky zaznamenali medziročné zvýšenie o 18 % a poľské až o rekordných 61 %.

Takmer tri štvrtiny zákazníkov (72 %) tvorili muži. V porovnaní s rokom 2016 vzrástol ich počet o 13 %. O niečo väčší záujem o jazdenky bol aj u nežnejšieho pohlavia. Automobil si vlani prišlo do siete AAA AUTO na Slovensku vybrať o 10,7 % žien viac ako v roku 2016. Najčastejšie si odviezli vozidlo zákazníci vo vekovej kategórii 35-44 rokov. Tí tvorili 26 % z celkového počtu. Druhými najčastejšími zákazníkmi boli  ľudia vo veku 25-34, ktorých bolo 21 %.

Vzrástol tiež záujem o vozidlá, ktoré sú vybavené tempomatom (zariadenie slúžiace na udržiavanie nastavenej rýchlosti vozidla). Oproti roku 2016 ich vlani sieť AAA AUTO na Slovensku predala o 35 % viac.  Približne  každé druhé auto (54,2 %) predané v roku 2017 bolo vybavené týmto zariadením. Stále častejším štandardom vo výbave sú pre zákazníkov aj hmlovky. V minulom roku si automobil s týmto prvkom výbavy odviezlo celkom 77,4 % zákazníkov, čo je nárast o 20,4 % oproti roku pred tým.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: AAA Auto PR

Komentáre k článku


Stream naživo