2015-01-07 04:00:00
Diaľničné nálepky 2015
Diaľničné nálepky 2015 - treba ich, keď niet kontroly?
Zdroj: NDS a.s.

Aj diaľnice zadarmo? Nemá kto kontrolovať diaľničné nálepky!

Kocúrkovo, aké sa len tak nevidí! Vládnu nám amatéri a berú za to neskutočné platy.

Slovensko sa zasa vyfarbilo! Od 1.1.2015 platí nový zákon, podľa ktorého už mali fungovať elektronické diaľničné známky. Neukončený tender je dôvod, prečo zatiaľ nie sú. Zákon však napriek tomu začal platiť. A meniť sa nebude.

Podľa litery spomínaného zákona môžu po novom kontrolovať diaľničné známky len zamestnanci správcu, teda Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), alebo osoby ňou poverené. Musia mať aj špeciálny preukaz vydaný ministerstvom dopravy. Policajti nepatria ani do jednej z týchto skupín. Je to ďalší skvelý príklad úradníckeho amaterizmu na Slovensku.

Po vlakoch zadarmo aj diaľnice?

Poponáhľali ste sa už s kúpou diaľničnej nálepky? No, zdá sa, že ste ani nemuseli. Napriek tomu, že sú k dispozícii prakticky na každom zo zhruba 1200 predajných miest. Keďže je naša diaľničná „sieť“  (či skôr minisieťka) a rýchlostné cesty spoplatnené, vodič motorového vozidla má podľa zákona povinnosť mať nalepenú diaľničnú známku na určenom mieste čelného skla. Pri kontrole musí predložiť aj kontrolný ústrižok, na ktorom má byť napísané EČV daného vozidla. No a čo, keď „musí?“ Kto ho skontroluje? Momentálne zrejme nikto. Takže môžete ísť po diaľnici aj bez platnej diaľničnej nálepky? Momentálne asi áno, lebo ako potvrdil Ľubomír Ábel, viceprezident PZ: „Legislatívne platí, že policajti nebudú samostatne kontrolovať úhradu diaľničných známok.“ Takže môžeme jazdiť „zadarmo?“ Nuž...

Bez pokuty, alebo..?

Pokutu po novom môžete dostať iba v prípade, ak bude policajtovi asistovať zamestnanec NDS, alebo naopak. A to sa vzhľadom na kapacity pracovníkov NDS deje iba veľmi výnimočne pri nárazových akciách, ktoré policajti ešte aj avizujú vopred. No môže sa to zmeniť a možno poslanci NR tento lapsus predsa len odstránia novelou, či zmenou zákona. Takže si pamätajte, že povinnosť je povinnosť a zákon platí. Pokutu teda môžete dostať, ani sa nenazdáte! Za jazdu bez diaľničnej známky vám môžu uložiť blokovú pokutu až do výšky 200 € a v správnom konaní až do výšky 500 €.

Slovenskoóó!

Vidina, že ušetríme, ak si teraz nekúpime diaľničnú známku, je viac iluzórna, ako pravdivá. Aj to len v prípade, keby ste chceli povedzme mesačnú známku, lebo potom sa chystáte auto predať. Bežný vodič nič neušetrí. Celoročná známka lacnejšia nebude, aj keď ju kúpite v marci. No je skvelé pozorovať, ako vláda, poslanci a štátni úradníci nedodržiavajú termíny. Bežný občan musí, aj keby nemohol. Veľké Kocúrkovo na malom Slovensku, kde nie je nikto za nič zodpovedný...

Čo na to polícia?

Veľavravný je postoj polície, ktorej podľa slov jej viceprezidenta súčasný stav neprekáža, ale dokonca vyhovuje. Budú sa vraj môcť sústrediť na iné veci, ako je vyberanie pokút za nezakúpenú diaľničnú známku.

Ak si to preložíme do normálnej reči, zrejme ešte viac pritvrdia v sankciách za rýchlosť a za alkohol za volantom. Niekde predsa len musia niečo urobiť, aby sme sa vrátili k utešene klesajúcej štatistike počtu usmrtených na našich cestách. Lebo tú sme my, zlí vodiči, za minulý rok „pokašľali.“

História sa opakuje?

Súčasný stav pripomína kolaps daňového systému z roku 2012, vďaka ktorému Slovensko prišlo asi o 10 miliónov eur. Pripravil o prácu 5 manažérov na ministerstve financií a prípad vyšetrovala aj polícia. Nekompetentný postup zo strany vedenia ministerstva a Finančného riaditeľstva podrobil tvrdej kritike vtedajší opozičný poslanec Robert Fico, ktorý vyhlasoval, že minister financií Ivan Mikloš zlyhal profesionálne, politicky i morálne. Teraz mlčí. Lenže diaľničná daň je daňou ako každá iná. Dnešná situácia silno pripomína práve situáciu spred vyše dvoch rokov. Čo je iné? No práve to, že dnešný premiér je akosi priveľmi ticho.

Jozef Vydra
ZDROJ: SITA, TASR, tvnoviny, red, dobrénoviny

Komentáre k článku


Stream naživo