2014-12-11 11:30:46
Nový Superb 2015
Nový Superb 2015
Zdroj: SKoda

AKTUALIZOVANÉ: Škoda Superb - nový model poodhalil svoj vzhľad!

Škoda Auto odhalila svoju novú vlajkovú loď ešte v maskáčoch, pár dní na to, pridala aj oficiálne skice. Pozrite si vzhľad nového Superba.

AKTUALIZÁCIA:

15.12. Nový Superb by mal prísť o približne tri mesiace. Najprv sa predstaví na súkromnej akcii v Prahe, následne na autosalóne v Ženeve. Po prvých zahalených maskovaných fotografiách automobilka ukazuje aj prvé skice, spolu s bočnou líniou auta a tiež výzorom prednej masky. Predná maska sa na prvý pohľad ponáša na Škodu Octaviu, zdá sa však byť robustnejšia. Obrázky nájdete v galérii, nasleduje pôvodný text: 

Pre mladoboleslavskú automobilku bola najdôležitejším modelom tohto roka nová generácia Škody Fabia. V roku budúcom sa pre zmenu modernizácie dočká vlajková loď Superb, ktorej debut značka naplánovala na marcový autosalón v Ženeve.

Zatiaľ však nie je isté, či značka hovorí iba o základnom variante, alebo či je reč už aj o kombi verzii. V prípade Fabie ich totiž odhalili naraz v Paríži, hoci bola nekonečná marketingová kampaň postavená hlavne na hatchbacku. Možno to tak bude aj v prípade Superba, no do úvahy prichádza možnosť, že kombi sa ukáže až na jeseň vo Frankfurte.

Odpočítavanie sa už teda začalo: Škoda obliekla svoje auto do „testovacieho pyžama“, v ktorom jazdia prototypy nového modelu auta v rôznych kútoch. V poslednom čase okrem okolia Mladej Boleslavi aj v teplejšom Portugalsku, kde novo vyvinutá vlajková loď značky Škoda tiež absolvuje časť záverečného testovacieho programu.

Nová Škoda Superb predstavuje vrchol modelovej palety značky. Vďaka novému dizajnovému jazyku, vyváženým proporciám, veľkorysej ponuke priestoru, modernej technike, dynamike jazdy a kvalite spracovania sa posunula na samotnú hornú hranicu automobilovej strednej triedy.

Zdroj: SKoda
Zdroj: Autoevoluzione

A či bude liftback alebo sedan? Model takmer určite príde o unikátne zadné veko kufra Twindoor. Bolo nielen zbytočne drahé, ale po tomto unikátnom riešení nebol taký dopyt, ako si Škoda pôvodne myslela. Môžeme teda vysoko pravdepodobne predpokladať liftback vďaka skorším špiónskym fotkám z Číny a tiež pre dlhodobú orientáciu Škody na praktickosť. Rátať však celkom určite môžeme s adaptívnymi tlmičmi.

Novinka bude mať v porovnaní so súčasným modelom nielen väčší batožinový, ale aj vnútorný priestor v kabíne. Rovnako, ako nový Volkswagen Passat totiž bude stáť na dlhšej verzii modulárnej platformy MQB. Rázvor sa tak  predĺži o 75 milimetrov na výsledných 2 836 milimetrov.

Zdroj: worldcarfans.com
Zdroj: worldcarfans.com

So svojim nemeckým príbuzným má zdieľať aj väčšinu pohonných jednotiek, pričom tie rátajú so štyrmi valcami a maximálne s dvojlitrovým objemom. No dvojlitrový dieselový bi-turbo motor s výkonom 174 kW (240 k) v Passate zrejme nahradí motor 1,6 TDI. Už len spomienkou zostane benzínový 3,6 litrový šesťvalec s výkonom 191 kW (260 k), ktorý nahradí benzínový štvorvalec 2,0 TFSI s výkonom 206 kW (280 k) a pohonom všetkých kolies cez sedemstupňovú prevodovku DSG a spojku Haldex. Pohon všetkých kolies bude v ponuke aj pre slabšie výkony, rovnako s automatickými prevodovkami.

Obrovský priestor na zadných sedadlách, ktorým bol Superb povestný, nielen že zostane, ale sa dokonca zväčší, pričom bude aj širší napriek tomu, že bude Superb  nižší. Vzhľadovo tak bude novinka vzhľadovo vyváženejšia, ako aj dokumentujú napriek „nutnému“ maskovaniu prvé špionážne fotky nasnímané v Európe.

Okrem toho sa v rámci mladoboleslavskej automobilky ráta aj s príchodom hybridnej verzie. V nej by mal pracovať 1,4 litrový benzínový 115 kW štvorvalec s 80 kW elektromotorom, kombinovaný výkon 160 kW (218 k) by poháňal predné kolesá, pričom by s touto alternatívou zvládol 50 km čisto na elektrinu.

Zdroj: Škoda,Worldcarfans,Autoevoluzione,

V polovici februára 2015 zažije nová Škoda Superb svetovú premiéru v Prahe. Začiatkom marca bude vozidlo predstavené na autosalóne v Ženeve. Uvedenie nového modelu na trh je naplánované na polovicu roka 2015. Škoda Superb predstavuje od roku 2001 vrchol modelovej palety značky Škoda. Doteraz dodala značka svojim zákazníkom na celom svete približne 700 000 automobilov Škoda Superb prvej a druhej generácie. Všetky modely Škoda, ktoré od roku 2008 Euro NCAP testovala, získali 5 hviezdičkové hodnotenie bezpečnosti.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo