2013-12-10 17:55:00
Honda Civic 5D a
Honda Civic 5D a Tourer
Zdroj: Honda

Vynovená Honda Civic príde začiatkom roka, verzia Tourer od marca za 19 090 eur

Pred predstavením modelu Civic Tourer príde na trh inovovaná päťdverová verzia modelu Civic.

Medzi hlavné zmeny a zlepšenia patrí vynovený interiér a drobné zmeny na karosérii, ktoré päťdverovej verzii dodávajú ešte výraznejší športový charakter. Štylistické zmeny exteriéru sú zamerané predovšetkým na zadnú časť, ktorá môže byť mať zatmavené zadné sklá a zatmavené zadné skupinové svetlá. Novinkou je aj čierny pás medzi zadnými svetlami a nový čierny spojler na spodnej strane nárazníka. Inovovaný päťdverový Civic prichádza s novým čiernym dekorom piano black na spodnej maske chladiča, s tmavšími lemami podbehov a s novými 17” kolesami z ľahkých zliatin v kombinácii striebornej a čiernej.

Drobné kozmetické zmeny sú aj v interiéri. Zvýrazňujú športový vzhľad vnútorného priestoru vozidla Civic. Patria medzi ne biele stehy na volante, sedadlách a kolennej opierke, čierny dekor piano black okolo ovládačov na volante a na audiosystéme a chrómové plastové rámčeky okolo výduchov vetrania.

Modernizovaný päťdverový Civic prešiel aj drobnými úpravami zavesenia predných a zadných kolies a riadenia. Ich cieľom bolo optimalizovať stabilitu a jazdný komfort predovšetkým pri vysokých rýchlostiach.

Pokročilá podpora riadenia

Podobne ako model Civic Tourer, aj model Civic 5D bude mať k dispozícii nové bezpečnostné technológie Honda nazvané „Pokročilý systém podpory riadenia“. Tento nový súbor aktívnych bezpečnostných systémov využíva kombinácie senzorov, kamier, laserového radaru s krátkym dosahom a bežného radaru, pomocou ktorých zaisťuje vysokú úroveň bezpečnosti za každých podmienok a poskytuje vodičovi i cestujúcim pocit maximálneho bezpečia.

Zdroj: Honda

Pokročilý systém podpory riadenia (Bezpečnostný balík 1) obsahuje: systém pre aktívne brzdenie v mestskej premávke (do 30 km/h), upozornenie na nebezpečenstvo kolízie, upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, systém rozpoznávania dopravných značiek, systém pre eliminácia mŕtveho uhla, upozornenie na vozidlá blížiace sa z boku a automatické prepínanie diaľkových svetiel. Dá sa objednať k výbavám Sport, Lifestyle a Executive za cenu 900 Eur.

Pokročilý systém podpory riadenia (Bezpečnostný balík 2) obsahuje všetky prvky Bezpečnostného balíka 1 okrem systému pre aktívne brzdenie v mestskej premávke (do 30 km/h), ale má navyše systém pre zmiernenie následkov nehody CMBS a adaptívny tempomat ACC. Možno ho objednať k výbave Executive za 3300 Eur.

Ďalšou novinkou v ponuke modelového roku 2014 pre päťdverový model je nový balík Komfort plus. Za príplatok 400 Eur rozšíri výbavu Comfort o kožený volant, koženú hlavicu radiacej páky, Bluetooth Hands Free (HFT) a predné hmlové svetlá. Modernizovaný model Civic bude uvedený na trh začiatkom roka 2014.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Civic kombi s najväčším kufrom

V marci budúceho roku sa do predajní dostane nová karosárska verzia Civicu. Bude ňou Honda Civic Tourer. Kombi verzia Civicu má batožinový priestor objem 624 litrov a po sklopení sedadiel 1668 litrov. Pod kapotou je buď atmosférický zážihový štvorvalec i-VTEC s objemom 1,8 litra a variabilným časovaním ventilov, alebo vznetový štvorvalec i-DTEC s objemom 1,6 litra. Benzínový motor má výkon 104 kW (142 k) a krútiaci moment 174 Nm. Výrobca uvádza kombinovanú spotrebu 5,8 l/100 km. Montuje sa s manuálnou šesťstupňovou, alebo päťstupňovou automatickou prevodovkou. Naftový motor disponuje výkonom 88 kW (120 k) a krútiacim momentom 300 Nm. Výrobca uvádza kombinovanú spotrebu 3,8 l/100 km. Dodáva sa so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Civic Tourer má nové zadné adaptívne tlmiče, ktoré automaticky upravujú intenzitu tlmenia na zadnej náprave tak, aby čo najviac zvýšili stabilitu a komfort pri rôznom zaťažení a za rôznych jazdných podmienok. Štandardne sú dodávané vo výbavách Lifestyle a Executive. V prípade záujmu ich možno objednať s výbavou Sport.

Aj kombiverzia má už spomenuté bezpečnostné systémy. Nájdete tu systém pre aktívne brzdenie v mestskej premávke (do 30 km/h), upozornenie na nebezpečenstvo kolízie, upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, systém rozpoznávania dopravných značiek, systém pre eliminácia mŕtveho uhla, upozornenie na vozidlá blížiace sa z boku a automatické prepínanie diaľkových svetiel. V ponuke je aj systém pre zmiernenie následkov nehody označený CMBS.

Civic Tourer ponúkne výber z 5-tich stupňov výbav:

Výbava S

Základná výbava S obsahuje celú škálu bezpečnostných prvkov vrátane 6 airbagov s možnosťou deaktivácie airbagu spolujazdca, systémy ABS + EBD + BA + VSA + TSA, Asistent pre rozjazd do kopca (HSA), systém start-stop, diaľkovo ovládané centrálne uzamykanie, elektrické ovládanie okien vpredu i vzadu, výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča, výškovo a pozdĺžne nastaviteľný volant, prednú lakťovú opierku, časové spínanie svetiel „Coming/Leaving Home“, strešné lyžiny v čiernej farbe, 16“ kolesá z ľahkých zliatin a ďalšie.

Výbava Comfort

Výbava Comfort obsahuje navyše oproti výbave S automatickú klimatizáciu, tempomat s obmedzovačom rýchlosti, autorádio s CD+MP3 prehrávačom (so vstupmi USB a AUX) a ovládaním na volante, 4 reproduktory, elektricky ovládané a vyhrievané vonkajšie spätné zrkadlá, zadný stierač, kryt batožinového priestoru, dvojité dno batožinového priestoru a ďalšie.

Výbava Sport

Výbava Sport  obsahuje navyše oproti výbave Comfort duálnu automatickú klimatizáciu, predné hmlové svetlá, kožený volant a koženú hlavicu radiacej páky (iba s MT prevodovkou), 6 reproduktorov, Bluetooth Hands Free (HFT), alarm, zadnú lakťovú opierku, stierače s dažďovým senzorom, automatické spínanie svetiel pri zotmení, zadnú parkovaciu kameru, elektricky sklopné vonkajšie spätné zrkadlá, ovládanie okien a sklápanie spätných zrkadiel pomocou diaľkového ovládania, modré ambientné osvetlenie interiéru, 17“ kolesá z ľahkých zliatin a ďalšie.

Výbava Lifestyle

Výbava Lifestyle obsahuje navyše oproti výbave Sport zadné adaptívne tlmiče, vyhrievané predné sedadlá, športové hliníkové pedále, vnútorné spätné zrkadlo s automatickou clonou, prémiový audiosystém s príjmom digitálneho vysielania DAB+, 8 reproduktorov, tmavé bočné a zadné sklá, parkovacie senzory (vpredu a vzadu), strešné lyžiny v striebornej farbe, sieť v batožinovom priestore a ďalšie.

Výbava Executive

Výbava Executive obsahuje navyše oproti výbave Lifestyle bezkľúčový vstup a zapaľovanie, kožený interiér, bi-HID svetlomety s ostrekovačmi a automatickým prepínaním diaľkových svetiel, elektricky nastaviteľnú tuhosť bedrovej opierky sedadla vodiča a spolujazdca, elektricky nastaviteľnú bočnú podporu sedadla vodiča a modré ambientné osvetlenie predných dverí.

V predajniach sa Civic Tourer objaví v marci budúceho roka, no zákazníci si môžu objednávať vozidlá prostredníctvom predajcov Honda už teraz.

Motor / Prevodovka / Výkon kW (k) Výbava
  S Comfort Sport Lifestyle Executive
1.8 i-VTEC / 6MT / 104 kW (142 k)   19 090 20 390 22 140 24 540
1.8 i-VTEC / 5AT / 104 kW (142 k)   20 290 21 590 23 340 25 740
1.6 i-DTEC / 6MT / 88 kW (120 k) 19 690 20 490 21 790 23 540 25 940
Jozef Vydra
ZDROJ: Honda Motor Europe

Komentáre k článku


Stream naživo