2023-09-05 08:51:00
Tesla vo vode
Tesla vo vode
Zdroj: teslacam ytb

Utopil si auto. Teraz chce žalovať výrobcu a aj štát. Vraj je to ich chyba

Tento vodič z USA neskúšal so svojim elektromobilom značky Tesla niečo, na čo nebola určená. Iba jazdil po ceste.

No práve tá cesta v strede ničoho sa náhle zmenila na jazero. O tom, že sa tak stane, informovala iba malá tabuľa pri ceste pár desiatok metrov pred miestom. Vodič nestihol v rýchlosti zareagovať (cca 60 MPH - 96 km/h), no čo ho štve ešte viac, nezareagovalo ani auto. Na mieste sa vylial akýsi vodný tok z koryta a dostal sa aj k ceste, ktorú zatopil. Vozidlo pri prejazde pár centimetrami vody dostalo vplyvom vysokej rýchlosti aquaplanning a neplánovane skončilo mimo vozovku v hlbokej bahnitej mláke, ktorá siahala až po kapotu. Auto sa podarilo z miesta dostať, no majiteľ tvrdí, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o totálnu škodu. A to napriek faktu, že elektromobily ako Tesla Model 3 sa na prejazd hlbokou vodou testujú. Táto však bola asi prihlboká a navyše v nej vozidlo strávilo veľa času. Udalosť zachytil populárny výpočet situácií z kamier modelov Tesla, ktoré spracúva kanál Teslacam.

Tesla bola vraj v čase udalosti v režime autonómnej jazdy (Beta FSD). A práve to je dôvod, prečo majiteľ a vodič vozidla v jednom chce výrobcu žalovať. Automobil neprispôsobil rýchlosť jazdy podmienkam na ceste a skončil mimo cesty. Zároveň chce vodič žalovať aj okres, respektíve zodpovedný kus štátnej správy, keďže danú zatopenú cestu neoznačil lepšie. Veľkú nádej na výhru v prípadnom súdnom spore tu nevidieť, i keď ide o situáciu z amerických ciest.

Video je zaujímavé práve tým, že auto bolo v režime autonómnej jazdy. V takom prípade by za škody mal byť zodpovedný výrobca, no treba uznať, že v tomto prípade bude pre výrobcu ťažké uznať si chybu. Nehovoriac o tom, že aj pri autonómnej jazde je na vodičovi, aby nebezpečné situácie riešil a nespoliehal sa výhradne na autopilota. Je to bizarná situácia, no len dokazuje kam nás autonómne systémy vedú a čo sa stane, keď narazia na neočakávanú situáciu, ktorá vyžaduje predvídanie. A otázka sa dá položiť aj inak. Keď autopilot stokrát koná správne a vodič sa naučí mu dôverovať a stoprvýkrát spôsobí nehodu, ktorá pokojne môže byť aj fatálna... je na vine vodič, či auto, ba výrobca?

Výpočet dvadsiatich videí nemusíte pozerať celý. Prvé video je z utopenia Tesly, zaujímavé je možno aj druhé, no to už je na vašom zvážení.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Teslacam Youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo