2016-05-16 19:17:12
V Londýne zavedú minimálnu
V Londýne zavedú minimálnu maximálku

Bezpečnosť nadovšetko! V Londýne zavedú minimálnu maximálku

Už je to tak, v Londýne sa bude jazdiť maximálne 32 km/h. Dôvodom je vraj vyššia bezpečnosť.

V roku 2013 sa v Londýne jazdilo prevažne maximálnou rýchlosťou 30 míľ za hodinu. To je v prepočte približne 50 km/h. Len v dvoch štvrtiach Londýna bola rýchlosť obmedzená na 20 míľ za hodinu (približne 30 km/h). Nižší rýchlostný limit však už dnes platí v deviatich z dvanástich vnútorných londýnskych štvrtí. To nestačí a ako povedal nový londýnsky starosta Sadiq Khan, pribudnú ďalšie. Vyhlásil, že bude podporovať rozširovanie rýchlostného limitu 20 míľ za hodinu (30 km/h) po celom meste, pretože vďaka tomu budú mať vodiči viac času na prípadné riešenie krízovej situácie a teda to prinesie ešte viac bezpečnosti.

Z tohto vyhlásenia je doslova nadšená anglická organizácia Brake. Podľa jej názoru má mať každý právo pohybovať sa po komunikáciách pešo aj na bicykli, bez toho by ho ohrozovali automobily. Navyše to má priniesť zlepšenie životného prostredia. Lenže práve s týmto paradoxom majú najviac skúseností práve v samotnom Londýne, kde myšlienka zníženia emisií prepadla na celej čiare. Londýn má v zavádzaní ekologicky prínosných obmedzeniach už dlhú prax s mnohými skúsenosťami.

Zavideli tam v roku 2008 poplatok za vjazd do centra určovaný podľa produkcie emisií CO₂. Tamojší obyvatelia presedlali na menšie „úsporné“ vznetové motory – emisie CO₂ poklesli, ale enormne vzrástli oxidy dusíka, ktoré naftové motory vypúšťajú. Obyvatelia Londýna sa dočkali najväčšieho znečistenia oxidmi dusíka v Európe, pričom hustota premávky v centre sa nijako nezmenila. Žijú v najviac znečistenom meste, ktoré má horšie parametre čistoty vzduchu, ako napríklad neslávne preslávený Peking...

Zdroj: alamy

Uvidíme, či sa okrem týchto nariadení nového londýnskeho starostu nedočkáme ešte aj situácie, že pred autom bude musieť beťaž človek s červenou vlajočkou, aby upozornil na blížiace sa nebezpečenstvo. Áno, toto sme tu už mali, kedysi, v pionierskych dobách automobilizmu. Vrátime s tam?!

Ktovie, či si príklad z Londýna nevezmú za svoj aj slovenskí aktivisti, či sa dokonca aj štátne organizácie nechajú inšpirovať. Možno prídu s tvrdením, že „30 km/h sa osvedčilo v Londýne, prečo nie aj u nás...“ a že by sme mali zaviesť tento limit tiež. Ešte že ten Elen Musk vymyslel Hyperloop – už aby fungoval! A nielen iba medzi Bratislavou a Viedňou...

Jozef Vydra
ZDROJ: theguardian.com

Komentáre k článku


Stream naživo