2015-10-30 13:40:00
Frankenstein 2015
Frankenstein 2015
Zdroj: Waranty Direct

Najmenej spoľahlivé auto sveta? Neuveríte, ale najhoršie autá sú z JAPONSKA!

Britská spoločnosť Waranty Direct opäť zostavila najmenej spoľahlivé auto tohto roka. Mnohých výsledok šokuje.

Britská poisťovňa Waranty Direct tak ako minulý rok aj tento rok zostavila svoje štatistické auto hrôzy. Poskladala ho z tých najmenej spoľahlivých súčastí jednotlivých automobilov. Tento Frankenstein označený ako H-0WL3R je poskladaný z rôznych áut a to výhradne z toho najmenej spoľahlivého v jednotlivých kategóriách. Znamená to, že auto hrôzy má najhoršie brzdy, najhorší podvozok... Zdá sa, že známe Japonec na konec bude teraz frekventovanejšie než doteraz, nuž nemôžu iba Nemci stále dostávať na frak...

Waranty Direct pritom vychádzala zo štatistickej pravdepodobnosti poruchy na základe 50 000 poistných udalostí svojich klientov. Zo štatistiky vyplynulo, že najmenej spoľahlivé sú práve komponenty v japonských automobiloch. Vo výpočte sa neobjavil komponent ani z jedného európskeho auta, čo je isto úľavou pre nemecké automobilky a možno trošku prekvapením pre tie francúzske. Odkiaľ však daný komponent pochádza štatistika nezohľadňuje. Najväčší šok však zažívajú práve tí, ktorí si japonskú spoľahlivosť cenia a na automobilového „Japonca“ nedajú dopustiť.

Pravdou ale je, že fakt, že sa niektorá časť auta s vysokou pravdepodobnosťou počas určitého času pokazí ešte nerobí auto totálne nespoľahlivé – iba tú či onú súčasť. Teda ešte zreteľnejšie, to, že má niektorý model auta napr. brzdy veľmi náchylné na poruchu neznamená, že je dané auto nespoľahlivé. Keď totiž dáte opraviť danú súčiastku, nepokazí sa vám hneď ďalšia... Resp. nič také táto štatistika netvrdí. Takisto môžeme prehlásiť, že nie je nič nepresnejšie než štatistika, jej výsledky sú však nepopierateľné. Navyše je 50 000 poistných udalostí na automobiloch poistených vo Waranty Direct dosť veľká vzorka nato, aby sme mohli výsledkom priložiť istý význam.

Nuž a z čoho sa teda skladá tento Frankenstein roku 2015? Tu máte prehľadnú tabuľku:

Výrobca

Rok výroby

Poruchová časť

Mitsubishi Outlander

07-13

Motor

Mazda 5

05-

Podvozok

Chevrolet Tacuma

05-11

Prevodovka

Lexus GS

05-

Elektroinštalácia

Mazda MX-5

05-15

Brzdy

Honda CR-V

07-11

Klimatizácia/ventilácia

Chevrolet Tacuma

05-11

Riadenie

 Podvozok automobilového Frankensteina 2015 pochádza z Mazdy 5. Až tri štvrtiny automobilov tohto typu majú problém s nápravami a zavesením kolies.

Motor pochádza z modelu Mitsubishi Outlander, pričom nie je špecifikované o aký konkrétny typ ide. Vo všeobecnosti sa však porucha na motore týka 48,3 % Outlanderov.

Frankenstein H-0WL3R má brzdy z modelu Mazda MX-5. Tá sa síce kazí minimálne, ak sa ale pokazí, s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o brzdy. Celkovo ide o výskyt na úrovni 45,4 %. Elektroinštalácia pochádza z Lexusu GS s výskytom poruchy až 67 %. Chevrolet Tacuma navštívi servis najčastejšie buď z dôvodu problémov s riadením, alebo prevodovkou. V oboch prípadoch ide o 33%.

Najspoľahlivejším komponentom Frankensteina je prekvapivo klimatizácia. Tú dodala Honda CR-V, vďaka poruchovosti na úrovni 18,4 %.

Ak by ste sa teda niekedy dostali k autu poskladanému z týchto súčiastok, servis by ste navštevovali približne každé dva mesiace a jedna návšteva servisu by vás stála približne 625 eur. Index poruchovosti tohto vozidla je totiž 500, priemer všetkých áut na trhu je 100 a platí, že čím nižší, tým lepšie.

Zatiaľ čo tento rok vyšli zo servisov v Británii najhoršie japonské autá, minulý rok to boli nemecké a nie práve tie najlacnejšie. Veď na vrchole nespoľahlivosti stál podvozok modelu RS6, motor modelu BMW M5, elektroinštalácia Mercedesu R, prevodovka Jeepu Grand Cherokee a brzdy Fiatu Multipla. Minulý rok sa Frankenstein dotkol aj Seatu Alhambra pre problematickú klimatizáciu a Chrysleru 300 pre problémy s riadením. Nuž, vyzerá to tak, že budúci rok príde čas na kórejské a francúzske autá...

 

 

jh
ZDROJ: Waranty Direct

Komentáre k článku


Stream naživo