2014-01-16 14:40:00
Michelin v Detroite 2014
Michelin v Detroite 2014 prezentuje vlastnosti nových Premiere All/Season pneumatík
Zdroj: carscoops.com

Pneumatiky, ktoré sú vekom lepšie? Michelin garantuje 95 000 km!

Michelin predstavil unikátne pneumatiky s technológiu, ktorá zabezpečí extrémnu dlhovekosť bez straty priľnavosti.

Iste, existujú extrémisti/automobilisti, ktorí sú aj teraz schopní odjazdiť viac ako 95 000 km bez výmeny pneumatík, no keď príde dážď, brzdia nohami i rukami.

Michelin na autosalóne v Detroite predstavil unikátne pneumatiky schopné vydržať obrovské dávky kilometrov, a to bez straty brzdného účinku.

Za pomoci technológie EverGrip (PriľnavosťNavždy) dokážu gumy nielenže vzdorovať zubu času, navyše sa vekom zlepšujú!

Môže za to jednak gumová zmes zabezpečujúca vysokú trakciu, ale predovšetkým špeciálna rozširujúca sa vzorka dezénu. Namiesto toho, aby bol dezén postupným „dratím“ gúm čoraz užší a menší, je síce menší, ale naopak širší. To znamená, že zatiaľ čo nová pneumatika dokáže počas dažďu cez kanáliky odviezť  určitý objem vody (napr. 15 l/s), stará pneumatika s menšou hĺbkou dezénu si s toľkým objemom neporadí, vďaka čomu sa nielen zhoršuje brzdný účinok, ale rapídne sa zvyšuje riziko aquaplaningu. Samotné rozširovanie vzorky by však nestačilo, a preto má pneumatika v sebe ukryté ďaľšie kanáliky, ktoré na začiatku nevidno, odkryje ich až opotrebenie gumy. Tým pádom si pneumatika zabezpečuje veľmi vysokú priľnavosť.

Aby francúzsky výrobca mohol garantovať 95 000 km (prepočet z míľ) musel tiež zabezpečiť, aby bola pneumatika odolnejšia voči starnutiu materiálu. Aj preto obsahuje gumová zmes vyššie množstvo siliky a slnečnicového oleja.   

Takéto pneumatiky by mali byť len mierne drahšie než bežné pneu Michelin. V USA sa začnú predávať v 32 veľkostiach už v apríli. Zbytok sveta (teda aj my) by mal nasledovať v priebehu roka 2014.

Aby boli vyššie spomenuté veci pochopiteľnejšie, pridali sme aj video. Je síce v angličtine, no zábery sú natoľko výstižné, že dokonalé jazykové znalosti nepotrebujete.

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo