2023-09-20 10:00:00
Ford Ranger PHEV
Ford Ranger PHEV
Zdroj: Ford

Ford uvedie elektrifikovaný Ranger. Dostane motor z Focusu RS

Automobilka Ford predviedla niečo, čo nie je úplne obvyklé.

Predviedla novú verziu svojho pick-upu Ranger, ktorá bude disponovať pohonom na benzín a elektrickú energiu. Áno, Ranger bude tiež plug-in hybrid. A nie, hmotnosť ešte nikto netuší. Celkovo je informácií relatívne málo, tak sa pozrime aspoň na to, čo automobilka zatiaľ uvoľnila.

Nová verzia najnovšej generácie modelu Ranger prinesie 2,3-litrový benzínový motor spriahnutý s automatickou prevodovkou a elektromotorom. Batéria zatiaľ nemá určenú kapacitu, či skôr zverejnenú, ale podľa WLTP dojazdu 45 km by sa dalo usudzovať, že musí mať minimálne 15 kWh. To by mohlo znamenať pridanú hmotnosť na úrovni približne 150 kg. Celých 150 kg, ktoré bude nutné kompenzovať na užitočnej hmotnosti, alebo sa zvýši celková hmotnosť vozidla. Ford však potvrdil, že aj takýto Ranger dokáže potiahnuť príves s hmotnosťou až 3 500 kg, čím dorovnáva všetky ostatné verzie s inými motormi.

Prečo by ste teda mali chcieť plug-in hybrid? Ak veľa jazdíte po okolí, tak kvôli spotrebe, logicky. Ale dôležitým faktom bude aj možnosť poháňať elektrické zariadenia pri práci zo vstavaných zásuviek. Toto je odkaz na Ameriku a na americké stvárnenie ponuky modelu F-150.

O výkone, krútiacom momente, ale ani cene zatiaľ nepadla žiadna informácia. Je však jasné, že v ponuke sa Ranger s plug-in hybridom objaví už v prvých mesiacoch roka 2025, kedy sa dostane aj ku prvým zákazníkom, ak si ho zvolia.

Len pre pripomenutie, aktuálna ponuka Rangeru má viacero naftových agregátov a dokonca aj benzínové motory. Najväčším ťahúňom bude, bez pochýb, trojlitrový 6-valec práve na palivo z väčšinou čiernej pištole na tankovacích staniciach.

Ford plánuje aj svoj plug-in hybrid kompletovať vo fabrike v Juhoafrickej republike. Tam sa vyrába aj sesterský model Volkswagen Amarok. Či sa však plug-in hybrid dostane aj do tohto vozidla je stále otázne a nepotvrdené. Pozrite si auto v pripravenej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo