2023-09-06 11:10:00
Renault Scenic E-Tech Iconic
Renault Scenic E-Tech Iconic a Esprit Alpine
Zdroj: Renault

Nový Renault Scénic: návrat hrán a priestrannosti. Je z neho crossover, ale iný

Nový Renault Scénic už viac nekombinuje MPV s SUV. Je to hatchback/SUV.

Dalo by sa povedať, že štýlom karosérie je to niečo podobné modelu Ioniq 5 od značky Hyundai, akurát v tomto prípade ide o kompaktnejšie auto. Na dĺžku má 4470 mm, na šírku 1840 mm a na výšku 1540 mm. V kufri odvezie solídnych 545 litrov, v kabíne až piatich, no enormne pohodlne najmä štyroch vďaka sklopitelnému stredovému sedadlu, ktoré v sebe obsahuje odkladací priestor i držiaky na nápoje.

Auto podobne ako menší Megane E-Tech je 100% elektrické a stojí na rovnakej platforme. Rovnaký infotainment Open RLink založený na Android Automotive (zabudovaný Google Store), rovnakých cca 30 asistenčných systémov a veľmi podobná palubná doska. Veľkou devízou modelu však je, že je na 90% recyklovateľné a recyklované materiály obsahuje v naozaj obdivuhodnej miere. A to platí nielen o poťahoch sedadiel a ekokoži na volante ako u väčšiny výrobcov, tu je recyklovaný aj hliník vo dverách a na kapote, kde sa podiel recyklátu pohybuje na úrovni 40%. 80% percent palubnej dosky je z recyklovaných materiálov, 97 percent koberčekov je z recyklovaných plastových fliaš, 30 percent kovových prvkov je z recyklátu a celkovo 26 percent materiálov v kabíne je recyklovaných.

Renaultu sa aj pri tomto aute podarilo úplne vyhnúť použitiu vzácnych zemín v elektrokomponentoch vrátane elektromotorov, takže zdroje planéty šetrí aj v tomto prípade. Auto má dve veľkosti bateriek, v oboch prípadoch ide o NMC (nikel-mangán-kobalt) chémiu od LG. Prvá verzia ponúkne 60 kWh a dojazd 420 km s predným elektromotorom s výkonom 125 kW a 280 Nm. Táto verzia disponuje DC nabíjaním do úrovne 130 kW, s AC nabíjaním do 22 kW. Zrýchlenie je z 0 na 100 km/h za 9,3 sekundy a maximálka 150 km/h. Druhá verzia má až 87 kWh a dojazd podľa WLTP na úrovni 620 km. Táto verzia má výkonnejší motor - 160 kW a z 0 na 100 km/h zrýchli za 8,4 sekundy. Vmax je 172 km/h. Scénic príde vo výbavách Iconic, Techno, či Esprit Alpine. Foto nájdete v galérii.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Renault

Komentáre k článku


Stream naživo