2023-08-18 19:30:00
Fisker Alaska
Fisker Alaska
Zdroj: Fisker

Fisker predstavil nový pikap menom Alaska. Dojazd 547 km a cena 45-tisíc

Fisker pokračuje v modelovej ofenzíve. Po SUV Ocean prichádza pikap Alaska.

Fisker predstavi niekoľko budúcich modelov naraz, no kým sa budem venovať ostatným, tu je ten, ktorý zaujal azda najviac. Ide o pikap, ktorý má v pláne výrazne podliezť ceny súčasných elektrických pikapov od Fordu, GM, či Rivianu a aj Tesly. Nový Fisker Alaska má prísť na trh v roku 2025 a bude stáť na upravenej platforme, ktorá tvorí základ modelu Ocean.

Predpokladom teda sú podobné výkonnostné parametre. Očakávať tak môžeme napríklad dvojicu motorov so systémovým výkonom cez 550 koní, no presné čísla nepoznáme. Fisker odhalil iba to, že auto bude môcť akcelerovať z 0 na 100 km/h za 3,9 až 7,2 sekundy podľa špecifikácie a zároveň, že Alaska bude mať dve kapacity batérie: 75 alebo 113 kWh. Kým prvá verzia ponúkne dojazd 350, druhá až takmer 550 km na nabitie.

Alaska má niekoľko zaujímavých súčastí a riešení. Už na prvý pohľad je totiž vidieť, že vozidlo je menšie ako súčasné najväčšie pikapy, ktoré tak milujú Američania a ktoré predstavuje napríklad F-150 Lightning a ďalší. Fisker teda Alasku nestavia ako to najväčšie a najúžasnejšie elektrické čudo, skôr ako dobrú strednú cestu a tak znie aj cena - 45 500 dolárov pred úľavami. Reálne tak tento pikap môže stáť na domácom trhu v USA menej než 40-tisíc dolárov. A to je cena, v ktorej sa u nás predávajú naftové pikapy...

Medzi tie zaujímavé riešenia patrí napríklad kufor "Houdini" Ten disponuje akousi roletou, respektíve elektrickou bránou, ktorá môže dĺžku nákladnej plochy zväčšiť zo 137 cm na 280 cm. Roleta oddeluje ložnú plochu od kabíny, takže keď sa stiahne dole a zložia sa zadné operadlá, priestor sa výrazne zväčší.

Fisker zatiaľ nezverejnil informácie o tom, kde sa bude auto vyrábať, no má to byť doma v USA podobne ako Ocean. Ďalšie info teda budú neskôr.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Fisker

Komentáre k článku


Stream naživo